Rozpočet letos stoupl nejvíce sociálním věcem a školství

04.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. ledna (ČTK) - Největším otesánkem letošního státního rozpočtu je ministerstvo práce a sociálních věcí, které si ve srovnání s původním návrhem rozpočtu na rok 2006 letos polepšilo o téměř 70 miliard korun na 426,8 miliardy korun. Resort přitom letos spotřebuje více než třetinu všech výdajů státního rozpočtu. Významný nárůst peněz zaznamenávají i ministerstvo školství, zemědělství nebo ministerstvo vnitra. Méně peněz letos mohou očekávat ministerstva obrany nebo životního prostředí. Vyplývá to z konečné podoby státního rozpočtu, kterou dnes zveřejnilo ministerstvo financí na svých internetových stránkách.

Letošní rozpočet zatím počítá se schodkem 91,3 miliardy korun. Poslanci ale vzali na regionální dotace peníze z mandatorních, tedy zákonem předurčených výdajů. Dohromady jde o 6,4 miliardy korun, o které se podle ministra financí Vlastimila Tlustého bude muset rozpočet změnit. Výdaje rozpočtu jsou naplánovány na 1,0408 bilionu korun a příjmy na 949,5 miliardy korun.

Loni stát hospodařil se schodkem 97,3 miliardy korun, což je o 13,6 miliardy korun vyšší schodek, než schválila Poslanecká sněmovna. Původně ministerstvo financí naplánovalo na celý loňský rok schodek 74,4 miliardy Kč, ten byl ovšem později zvýšen na 83,7 miliardy korun.

Ministerstvo školství letos získalo navíc proti loňsku téměř 13 miliard korun, ministerstvo zemědělství přes sedm miliard a vnitro přes tři miliardy korun. Celkem 1,3 miliardy korun více dostalo ministerstvo dopravy, 2,6 miliardy korun více peněz může utratit ministerstvo průmyslu a obchodu. O přibližně čtyři miliardy korun letos stoupnou ve srovnání s loňskem výdaje na úhradu státního dluhu.

Méně peněz naopak v letošním roce mohou utratit vedle ministerstva životního prostředí, obrany nebo informatiky i Senát nebo Úřad vlády. O téměř 18 miliard korun se zkrátily výdaje Všeobecné pokladní správy. V ní jsou i peníze, jejichž určení není přesně stanoveno. Součástí této kapitoly je i například vládní rezerva, která by měla být využívána při nouzových situacích typu povodně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK