Slováci zakázali fúzi řetězců Carrefour a Tesco

05.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 5. ledna (ČTK) - Slovenský antimonopolní úřad (PMÚ) zakázal slovenské součásti britského řetězce Tesco Stores, aby ovládla obchody konkurenční společnosti Carrefour. Podle úřadu by spojení příliš posílilo dominantní pozici Teska na slovenském trhu. Řekla to mluvčí PMÚ Alexandra Bernáthová. Naopak v Česku již Tesco řetězce Carrefour převzalo a začlenilo do své organizační struktury.

Carrefour má na Slovensku čtyři obchody a PMÚ zvažoval požadavek Teska několik měsíců. "Podnikatel Tesco by nebyl vystaven podstatné hospodářské soutěži a vzhledem ke své ekonomické síle by se mohl chovat nezávisle ve vztahu k dodavatelům, spotřebitelům a konkurentům," uvedl úřad ve svém zdůvodnění.

Změna struktury by podle úřadu byla v neprospěch spotřebitelů. Verdikt PMÚ zatím není pravomocný a odvolání je možné podat do 15 dnů od doručení rozhodnutí.

Tesco loni na podzim slovenskému antimonopolnímu úřadu navrhlo, že prodá některé provozy. Podle úřadu ale společnost v návrhu nezohlednila zákonnou podmínku, že by mohla úplně ovládnout obchody Carrefour až po splnění uložených podmínek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK