ÚOHS zahájil s LČR 11 správních řízení k novým tendrům

05.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 5. ledna (ČTK) - Antimonopolní úřad prověřuje i nová výběrová řízení státního podniku Lesy České republiky (LČR). Kvůli 11 návrhům od lesnických firem zahájil na konci minulého roku 11 správních řízení, řekl Filip Vrána z tiskového odboru Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Těžařské podniky v tendrech neuspěly a chtějí, aby je úřad přezkoumal a pozastavil podpis smluv s vítězi.

Nová výběrová řízení vypsal podnik loni v říjnu. Reagoval na rozhodnutí ÚOHS, že musí jako veřejný zadavatel postupovat podle zákona o veřejných zakázkách. Lesy dosavadní smlouvy vypověděly a s vítězi nových tendrů chtěly podepsat smlouvy od 1. ledna 2007. Kvůli nejasnostem a několika rozsudkům soudu, které předchozí rozhodnutí ÚOHS zrušily, zatím LČR s podpisem smluv vyčkávají.

Lesům ČR patří zhruba polovina lesů v Česku. Do nových tendrů se přihlásilo 113 firem, podaly celkem 933 nabídek. Podle původně jednoročních smluv se mělo začít pracovat od 1. ledna. Během příštího roku by LČR měly vyhlásit takzvané střednědobé tendry na nejméně tři roky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK