Koruna dále oslabovala k dolaru, klesla na 21,27 Kč/USD

05.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. ledna (ČTK) - Česká měna dnes pokračovala k oslabování vůči dolaru, k němuž propadla o 15 haléřů na závěrečných 21,27 Kč/USD. Důvodem bylo posílení americké měny na světových trzích. K euru se koruna pohybovala okolo 27,64 Kč/EUR, kde stála po 17:00. Celkově tak v prvním lednovém týdnu sestoupila ze svých maxim. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Domácí měna v závěru týdne atakovala hranici 27,70 Kč/EUR, nicméně obchodování končila na úrovních zhruba o pět haléřů silnějších. Podobný pohyb jsme registrovali i u ostatních regionálních měn, kde ale bylo páteční rozpětí kurzu širší," popsal obchodování analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Z nadhledu několika dní je však zřejmé, že koruna se prozatím již stáhla z historických maxim a nastoupila oslabující trend, míní analytička Next Finance Markéta Šichtařová. "Krátkodobé oslabení koruny k euru ještě může být poměrně výrazné. Kurz může během několika dalších dní až týdnů oslabit znovu až na 27,90 Kč/EUR," odhadla.

Na světových trzích dnes pokračovalo posilování dolaru, který překonal hranici 1,30 a posunul se k euru až na šestitýdenní maximum 1,2991 USD/EUR. Dalším pozitivním impulzem pro dolar byl vedle indexu nákupních manažerů v průmyslu vysoký počet nových pracovních míst v USA, uvedl analytik Patria Online Tomáš Vlk.

Koruna se tak k americké měně vzdaluje se historickým minim, když se ještě ve středu obchodovala kolem 20,65 Kč/USD. Oslabující koruna k dolaru sice nevěstí nic dobrého pro domácí ceny pohonných hmot, ovšem mezi cenami pohonných hmot v ČR na jedné straně a pohybem cen ropných derivátů na světových trzích a kurzem na straně druhé existuje velké zpoždění, podotkla Šichtařová.

Příští týden se domácí trh dočká prvních letošních makroekonomických ukazatel, které by mohly mít významnější vliv na finanční trhy. Nejdůležitější čísla budou zveřejněna v úterý v podobě prosincové spotřebitelské inflace a listopadového zahraničního obchodu, upozornil Frayer.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK