Americké akcie dopoledne klesly v čele s Motorolou

05.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. ledna (ČTK) - Akcie velkých amerických firem dopoledne klesaly, protože znepokojivá výsledková předpověď Motoroly posílila obavy o firemní zisky. Emise světově druhého největšího výrobce mobilů klesla o 7,5 procenta a byl to její největší procentní pokles za jeden den během dvou let. Zpráva o prosincovém vývoji na americkém trhu práce pak snížila naděje na pokles úrokových sazeb.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času oslabil o dvě třetiny procenta na 12.398 bodů. Index technologického trhu Nasdaq se v 18 hodin SEČ snížil na 2426,6 bodu, klesl tak o 1,1 procenta. Analytici dodávají, že se pokles akciových indexů zrychlil poté, co se ukazatele dostaly pod podpůrné hranice.

Američtí zaměstnavatelé na konci minulého roku výrazně zvýšili najímání nových pracovníků a zároveň zřetelně zvýšili mzdy. Trh práce v prosinci vytvořil 167.000 nových pracovních míst, mnohem více, než se čekalo. Údaje tak potvrdily, že si největší světová ekonomika i přes propad trhu bydlení a těžkosti domácích automobilek zachovala sílu potřebnou k tvorbě nových míst.

Motorola snížila čtvrtletní výsledkovou předpověď. Podnik nyní očekává zisk nižší, než odhadovali analytici na Wall Street, a několik makléřských společností nato emisi Motoroly zhoršilo rating, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK