Ústecký deník: O Setuzu má zájem Spolchemie

06.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 6. ledna (ČTK) - Ústeckou Setuzu, na niž je uvalena exekuce, chce podle dnešního Ústeckého deníku získat ústecká Spolchemie. Pomohl by jí k tomu konkurz na Setuzu, uvedl list. Generální ředitel Spolchemie Martin Procházka deníku řekl, že chemička má zájem o potravinářskou firmu kvůli výrobě biopaliv.

Proto se už loni podílela s německou firmou Campa na zrušeném tendru, jehož hlavním kritériem byla nabídnutá cena minimálně 650 milionů korun, uvedl deník

Ze tří konečných zájemců byla favoritem firma AB Credit ze skupiny PPF s nabídkou 815 milionů korun. Další zájemce, společnost Eagle Crest, byl ochoten zaplatit 736 milionů korun. Campaspol, společný podnik německé společnosti Campa a české Spolchemie, nabídl 702 milionů korun. "My rozumíme chemii a oni zemědělství," zhodnotil spolupráci firem Procházka.

Generální ředitel Spolchemie podle deníku souhlasí s tím, že exekuce nemá východisko, protože majetek Setuzy je menší než samotná čtyřmiliardová pohledávka. Totéž tvrdí i Zdeněk Šmejkal, spolumajitel společnosti Moran vlastnící Setuzu, napsal list.

I nadále tak přichází v úvahu buď vyrovnání státu se Setuzou, nebo konkurz firmy, uvedl deník. Setuza nabídla státu 850 milionů korun za to, že s ní urovná všechny spory. "Pokud by došlo ke konkurzu na Setuzu, získal by stát daleko méně," cituje list Šmejkala.

Ve finančních kruzích se podle deníku hovoří o hodnotě Setuzy, pokud by skončila v konkurzu, asi do 200 milionů korun. V tom případě by stát v rámci pohledávek nezískal ani zlomek z toho, co dnes Setuza nabízí k vyrovnání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK