Bělorusko stupňuje spor o tranzit ropy s Ruskem

07.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Minsk/Moskva 7. ledna (ČTK) - Bělorusko o víkendu vystupňovalo spor s Moskvou o ropná cla a tranzit ruské ropy přes své území. Vládní úřady zažalovaly u domácího soudu ruského provozovatele ropovodů Transněfť za to, že neplatí stanovená cla a předvolalo k soudu šéfa podniku. Moskva kontrovala nótou žádající po Minsku, aby dodatečně uvalené poplatky na tranzit ruské ropy zrušil.

Bělorusko ve středu uvalilo na tranzit ruské ropy přes své území do Polska a Německa celní poplatek 45 dolarů (932 korun) za tunu, v odvetě za to, že Rusko na vývoz své ropy do Běloruska zavedlo od ledna exportní clo. Moskva je zavedla s odůvodněním, že Minsk zneužívá levné ruské ropy k exportu svých ropných produktů na západní trhy. Rusko tím ztrácí miliardy dolarů, jimiž subvencuje centrálně řízenou ekonomiku Běloruska.

Běloruská celní správa v sobotu sdělila, že poslala prezidentu Transněfti Semjonu Vajnštokovi předvolání k soudu do Minsku na 8. ledna. "Transněfť porušila platnou legislativu tím, že přepravovala přes běloruské celní hranice ropu třetím státům, aniž to deklarovala a zaplatila příslušné celní poplatky," řekl agentuře Reuters zástupce běloruské celní správy.

Transněfť o předvolání k soudu nic neví. "Dnes je volný den. Žádný telegram z Běloruska jsme nedostali," řekl viceprezident firmy Sergej Grigorjev.

Rusko označuje běloruské uvalení tranzitních cel za bezprecedentní, protože odporuje mezivládní ekonomické dohodě. Své rozhodnutí uvalit na vývoz ropy do Běloruska clo Moskva vysvětluje tím, že tato ropa se zde zpracovává a produkty se pak s vysokým ziskem prodávají v západní Evropě.

Ruské ministerstvo hospodářství předalo běloruskému velvyslanci v Moskvě nótu, kde Minsk žádá, aby zrušil celní poplatky za tranzit. Ty podle ministerstva ohrožují stabilitu dodávek do Evropy. Rusko severní větví ropovodu Družba zásobuje rafinerie v Polsku a východním Německu a protéká zde asi milion barelů denně, tedy pětina veškerého ruského vývozu.

Náměstek ruského ministra hospodářství Andrej Šaronov uvedl, že vláda s běloruským velvyslancem mluvila o možnosti uspořádat 9. ledna jednáním s oficiální běloruskou delegací. Vyjádřil naději, že se podaří dospět k "mírovému scénáři", který zahrne zrušení cel za tranzit. Jinak by Moskva podle něj "musela sáhnout k adekvátním opatřením, která donutí naše běloruské partnery pohlížet na tuto situaci seriózněji".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK