Detroitský autosalon otevírá souboj GM a Toyoty o první místo

07.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 7. ledna (ČTK) - Ve stínu letošního nadcházejícího souboje dvou světových gigantů, americké firmy General Motors a japonské společnosti Toyoty, o první pozici na světovém trhu dnes startuje mezinárodní autosalon v Detroitu. Letos jde o největší přehlídku svého druhu. Autosalon zastihuje domácí automobilky v těžkých potížích a pod tlakem asijských rivalů.

Očekává se, že zúčastněné automobilky představí nejméně 50 nových modelů a výstava přiláká zhruba 750.000 návštěvníků. Brány autosalonu se zatím otevírají pro novináře a veřejnost jej bude moci navštívit od 13. do 21. ledna.

Detroitský autosalon patří mezi pět největších a nejuznávanějších přehlídek automobilů na světě. Loni jej navštívilo přes 800.000 lidí, představeno zde bylo 45 nových modelů a 34 futuristických konceptů. Dalšími významnými autosalony jsou jarní Ženeva, podzimní Frankfurt, který letos střídá loňskou Paříž a tokijský autosalon.

Odborníky a veřejnost bude nejvíce zajímat, zda budou americké automobilky GM, Ford Motor a Chrysler Group schopny svou nabídkou konkurovat japonským rivalům Toyota Motor, Honda Motor a Nissan Motor. Japonské firmy v minulých letech na americkém trhu silně bodovaly na úkor domácích, protože kvůli drahému benzinu spotřebitelé přecházeli od velkých sportovně užitkových vozů s vysokou spotřebou k menším modelům.

GM v pátek dala najevo, že nehodlá dopustit sesazení z postu největšího výrobce automobilů na světě japonským konkurentem Toyota Motor bez boje. "Jsem rád jedničkou a domnívám se, že naši lidé jsou na to hrdí," řekl šéf GM Rick Wagoner. "Nehodláme nečinně sedět a nechat někoho, aby nás předběhl," dodal.

Toyota minulý měsíc oznámila, že letos zvýší výrobu o čtyři procenta na rekordních 9,42 milionu aut. Je tak pravděpodobné, že se dostane před GM, která loni podle odhadů vyrobila 9,2 milionu vozů. Wagoner ale upozornil, že jeho firma má kapacity pro produkci více než 9,42 milionu vozů.

Toyota loni zvýšila prodej ve Spojených státech o 12,9 procenta na více než 2,5 milionu vozů. Vystřídala tak na místě třetího největšího prodejce automobilů v USA skupinu DaimlerChrysler, jejíž prodej klesl o pět procent na 2,39 milionu vozů. Podíly všech amerických výrobců na domácím trhu klesly, podíl Toyoty ale vzrostl na 15,4 procenta z předchozích 13,3 procenta. Toyota tak zřejmě již letos sesadí ze druhého místa v USA Ford, který letos čeká pokles na 14 až 15 procent.

GM v Detroitu představí mimo jiné model středně velkého sedanu Chevrolet Malibu pro rok 2008, s nímž bude soutěžit s Toyotou Camry a Hondou Accord. Přijde také s novou verzí modelu Cadillac CTS, což je v USA druhý nejprodávanější vůz v luxusní kategorii.

Největší výrobce světa se pochlubí i konceptem konvertibilní varianty Chevroletu Camaro. GM také přichází s oživením už jednou neúspěšné myšlenky elektrického vozu pro masový trh. Prototyp Chevrolet Volt by měl využívat nové generace baterií, ovšem pokud bude její vývoj dokončen do dvou až tří let, uvedla dnes firma.

Toyota uvede koncept hybridního sportovního vozu TF-HS se zrychlením na 100 km/h za čtyři sekundy. Nová verze modelu velkého sportovně užitkového vozu Tundra CrewMax se stane hlavní zbraní, s níž bude chtít japonská jednička dobýt poslední baštu detroitských výrobců - segment vozů SUV o "plné", americké velikosti. Toyota rovněž uvede sportovní Lexus IS-F, který bude soutěžit s BMW M3.

Ford má připraveny prototypy Jaguar C-XF a Lincoln MKR a sportovní koncept Interceptor založený na modelu Mustang. Běžné zákazníky bude chtít nalákat na novou verzi Fordu Focus, což bude první velké přepracování tohoto vozu od roku 1999. Velký sedan Ford Five Hundred dostane novou stylovou úpravu.

Chrysler bude chtít zaujmout novými modely minivanů Chrysler Town and Country a Dodge Caravan. Představí také novou verzi sedanu Dodge Avenger a několik protokolů včetně konceptu Jeep Trailhawk - kombinace modelů Jeep Wrangler a Jeep Grand Cherokee.

Nissan přijde s úplně novým malým vozem Nissan Rogue a s prototypem víceúčelového vozu Bevel. Honda má v plánu odhalit prototypy Accord Coupe a sportovního vozu Acura Advanced.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK