Euro: ČR zatím nejvíce zaplatila za právníky v arbitráži s Nomurou

07.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. ledna (ČTK) - Za vedení arbitráží dosud stát podle týdeníku Euro nejvíce vyplatil advokátní kanceláři Squire, Sanders & Dempsey, a to za zastupování ČR při arbitrážích s Nomurou a její spřízněnou firmou Saluka v kauze IPB. Výlohy na arbitráž přesáhly 549 milionů korun, píše Euro v pondělním vydání. Celkově za vedení všech mezinárodních arbitráží Česko zaplatilo již více než jednu miliardu korun.

Arbitráž s Nomurou tak překonala dosud nejdražší spor se společností CME v kauze TV Nova, který stál 432 milionů korun. Stát tehdy zastupovala advokátní kancelář Clifford Chance.

"Suma zahrnuje především platby za služby advokátů a arbitrážní poplatky," uvedl mluvčí ministerstva Jaroslav Růžek k arbitráži s Nomurou. Letos v létě navíc ministerstvo financí podle Eura uzavřelo dodatek, který hovoří o další odměně ve výši 81,2 milionu korun za zastupování státu ve sporech proti České republice, které s těmito arbitrážemi věcně souvisejí a mohou je negativně ovlivnit. Jde například o žaloby drobných akcionářů IPB a Sdružení akcionářů IPB. Celou částku 81,2 milionu zatím kancelář nevyčerpala, píše týdeník.

Kancelář Squire, Sanders & Dempsey nabídla v roce 2001 podle týdeníku ministerstvu financí, že si za zastupování Česka bude účtovat hodinové sazby ve výši 8000 korun za práci advokáta a 3000 korun za činnost koncipienta.

"Honorář 8000 korun na hodinu je hoden špičkového zahraničního advokáta v Clevelandu. Je otázkou, zda je vhodné jej aplikovat v Česku. Sazby jsou dnes spíše nižší, díky rostoucí konkurenci spíše klesají, než aby rostly. V Česku jsou obvyklé honoráře 3000 až 6000 korun za hodinu," řekl týdeníku právník Jaroslav Polanský z advokátní kanceláře Balcar, Polanský & Spol.

Ještě před dvěma lety si podle týdeníku obhajoby státu v sedmi mezinárodních smírčích řízeních nebo arbitrážích, které Česko vedlo, dělily pouze tři právnické společnosti: Squire, Sanders & Dempsey, Linklaters a Weinhold Legal. Kancelář Squire, Sanders & Dempsey má na starosti kromě arbitráží se Salukou Investments a Nomurou i spor se společností Phoenix Action. Právním zástupcem v řízení s Invesmartem (případ Union banky) byla kancelář Linklaters. Ta nyní řeší i arbitráž s firmou European Media Ventures (TV3). Hrozbu vyplacení tří miliard ze státního rozpočtu cukrovarnické společnosti Eastern Sugar by měla odvrátit právní kancelář Weinhold Legal.

V posledních dvou letech ale přibyly při obhajobě státu další právní kanceláře. Například advokátní kancelář Balcar, Polanský & Spol. bude stát hájit ve sporu s nizozemskou společností Sara Lee. V řízení s norskou exportní firmou Czechoslonor, která požaduje 240,3 milionu korun, bude za Česko vystupovat německá firma Nörr Stiefenhofer Lutz. Firma KŠD Šťovíček spolu s advokátní kanceláří Konečná a Šafář pak vyhrála výběrové řízení na zastupování státu ve sporu s německým občanem Gerhardem Gromannem. KŠD Šťovíček uspěla v tandemu s právníky z firmy Rowan Legal i v tendru na zastoupení státu v arbitráži s nizozemskou firmou K + Venture Partners.

Česká republika podle Eura, na rozdíl od zvyklostí zemí angloamerického právního systému, preferuje odměnu právníků bez vázanosti na výsledek sporu. "Sjednání odměny závislé na výsledku sporu dlouhou dobu stavovský předpis České advokátní komory svým členům, tedy advokátům působícím v Česku, až na malé výjimky zakazoval. V současné době se tato praxe již toleruje, nicméně doporučená výše činí zhruba 20 až 30 procent částky, která je předmětem sporu," řekl Euru předseda Sdružení rozhodců Martin Kulhánek.

V současnosti se může do výběrových řízení na právního zástupce státu v arbitráži přihlásit kterákoliv kancelář, což prý v minulosti nebývalo pravidlem. Dnes je také hlavním kritériem nabídnutá cena, přesněji řečeno poté, co kancelář splní určitá kritéria a prokáže reference z obdobných sporů, píše týdeník.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK