Největšími zahraničními vlastníky českých firem jsou Nizozemci

08.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. ledna (ČTK) - Největšími zahraničními vlastníky v českých firmách jsou Nizozemci, Němci a Rakušané. Bezmála 60procentní podíl na základním kapitálu českých firem, který na konci loňského roku činil 1,759 bilionu korun a měl na HDP podíl 55,9 procenta, ale stále drží tuzemské subjekty. Vyplývá to z údajů České kapitálové informační agentury (ČEKIA) zveřejněných na internetových stránkách www.akcie.cz.

Vlastníci se sídlem v Nizozemsku podle výpočtů společnosti ČEKIA drží více než 25 procent (téměř 182 miliard korun) z celkové hodnoty základního kapitálu v českých firmách, který je kontrolován zahraničními subjekty. Následují Němci s 15,7 procenta (113 miliard korun) a Rakušané s 10,3 procenta (74 miliard korun). Tuzemští vlastníci podle údajů ČEKIA ovládají 1,036 bilionu korun základního kapitálu v českých firmách, což představuje 59 procent základního kapitálu všech českých podniků.

"Nizozemské společnosti jsou zakládány z důvodu daňové optimalizace a ovládají v ČR zejména velké podniky. Není tedy překvapením, že nizozemský kapitál je přítomen jen u relativně malého počtu firem, i když podíl země na celkovém kapitálu ovládaném zahraničními společnostmi představuje 25 procent," komentovala údaje členka představenstva společnosti ČEKIA Petra Doležalová.

Dalšími v pořadí je Německo, Rakousko a s odstupem Velká Británie, Francie a Španělsko. Mezi deseti největšími vlastníky podle základního kapitálu figurují také například Spojené státy nebo Japonsko. "Čína, která je na ekonomicky vzestupu a tamní podnikatelé investují po celém světě, v českých firmách kontroluje kapitál pouze ve výši 1,6 miliardy korun. Ovšem celkový objem investovaných peněz původem z Číny u nás bude mnohonásobně vyšší," upozornila Doležalová.

Převaha českého kapitálu je podle Doležalové dána zastoupením malých a středních podniků v tuzemské podnikatelské sféře. "To dokládají i čísla týkající se právní formy vlastníků, když u 91,1 procenta firem ovládaných českým kapitálem je rozhodujícím vlastníkem fyzická osoba", podotkla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK