Penta odvolala vedení Aera včetně prezidenta Klimeše

08.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. ledna (ČTK) - Nový vlastník zbrojovky Aero Vodochody, investiční skupina Penta, odvolal devítičlenné představenstvo, dozorčí radu i prezidenta Aera Petra Klimeše. Na jeho místo zasedne slovenský manažer Peter Ondro. Dozorčí radu povede exministr obrany Karel Kühnl. Uvedl to server Euro OnLine. Mluvčí Penty Jana Studničková na dotaz ČTK informaci potvrdila.

Peter Ondro (49) je podle sdělení Penty úspěšný manažer, který se podílel na transformaci hliníkárny ZSNP v Žiaru nad Hronom nebo působil ve slovenských strojírenských podnicích skupiny ATC Bratislava, kam mimo jiné patří Zetor Brno.

"Chceme, aby se Aero co nejdříve stalo zdravou, standardně fungující a ziskovou společností, která obstojí v tvrdé mezinárodní konkurenci," uvedl Ondro v tiskovém prohlášení. Prvním úkolem nového vedení podle něj bude připravit a schválit nový finanční plán a plán organizačních změn, které pomohou co nejdříve stabilizovat situaci a dosáhnout vyrovnaného hospodaření.

Nový majitel zeštíhlil představenstvo i dozorčí radu vždy na tři členy. Předsedou představenstva se stal Zdeněk Sýkora, místopředsedou Jan Vachek a členem Petr Brychta. V dozorčí radě vedle Kühnla zasedne místopředseda Martin Prachař a jeden zástupce zaměstnanců. Nové představenstvo Aera Vodochody se má sejít v úterý v podvečer.

Penta získala 100 procent akcií Aera od státu minulý týden poté, co celou transakci schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Nový vlastník připravuje kompletní kapitálovou restrukturalizaci společnosti, která zahrnuje zejména navýšení základního kapitálu o zhruba osm miliard Kč a umožní realizovat další kroky zaměřené na obchod, marketing a provoz.

Plán restrukturalizace Aera připravený Pentou počítá s vývojem a výrobou letadel a leteckých komponentů v rámci kooperačních projektů, výstavbou letiště Vodochody a spoluprácí s Armádou ČR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK