Ostravské ropné laguny budou vyčištěny včas, slibují firmy

08.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 8. ledna (ČTK) - Ropné laguny v Ostravě po bývalé chemičce budou vyčištěny v původním termínu, tedy do roku 2010. Jedinou podmínkou je vydání kladného stanoviska ke studii o vlivu na životní prostředí ještě v letošním roce, tvrdí firmy ze sdružení Čistá Ostrava, jež státní zakázku za více než tři miliardy korun získalo. Podle nedávného prohlášení ministra průmyslu a obchodu (MPO) Martina Římana jsou ale práce natolik opožděné, že se stanovený termín nedá stihnout. Říman zároveň uvedl, že v případě další nečinnosti sdružení zváží zrušení smlouvy.

"Případné kroky ze strany státu směřující k ukončení smlouvy by odstartovaly celou řadu soudních sporů, neboť dosavadní náklady na financování zakázky vynaložené z prostředků sdružení Čistá Ostrava dosahují již dnes několika desítek milionů korun," řekl mluvčí sdružení Martin Poláček. Ukončení smlouvy by podle něj způsobilo zastavení celého projektu a prodloužení ekologického rizika o mnoho let.

Firmy nyní provádějí v oblasti lagun ochranné čerpání a monitoring kvality vody a ovzduší. "Zároveň probíhají diskuse mezi novým vedením ministerstva životního prostředí, které si podle nás klade rozšířené technologické požadavky oproti původním požadavkům z roku 2006, podle kterých jsme dokumentaci připravili," uvedl Poláček.

Ministerstvo životního prostředí trvá například na doplnění dokumentace o popis vlivu spalování ropných materiálů v Elektrárně Dětmarovice. Spalování však dosud nebylo zahájeno a nebude zahájeno ani do konce zimního období. Podle MPO se tím celý projekt zpozdí o další měsíce.

Pro firmy jde o mimořádnou státní zakázku a zároveň reference do budoucna. Sdružení Čistá Ostrava tvoří pod vedením kolínské společnosti Geosan Group firmy ŽS Brno a pražský Aquatest. Rozhodujícím dodavatelem je stavební firma Tchas.

V areálu bývalé chemičky je třeba odtěžit 200.000 tun ropných kalů, vyčistit 600.000 tun znečištěné zeminy i podzemní vodu. Některé odpady chtějí firmy recyklovat. Například získaný olej se bude využívat jako kapalné palivo, z tuhých zbytků ropných kalů má vzniknout alternativní palivo podobné uhlí nebo uhelnému prachu.

Firmy již dříve slíbily obyvatelům Ostravy, že likvidace lagun jejich život neovlivní. Všechny citlivé procesy mají ukrýt podtlakové haly odvětrávané přes filtry, k lidem by se tudíž neměl dostat žádný zápach. Mezi staveništěm a sídlištěm Fifejdy navíc vyroste protihluková stěna. Po likvidaci lagun má v areálu bývalé rafinerie trvat rekultivace území ještě dalších deset let.

Ostravské laguny jsou produktem odpadů z chemičky, která byla v provozu celé minulé století. Patří k největším ekologickým zátěžím v republice. V 90. letech vláda spoléhala na to, že se s lagunami nejlépe vypořádá soukromý majitel. Prodala proto chemičku Ostramo podnikateli Vítězslavu Vlčkovi. Jeho firma ale zkrachovala, při povodních v roce 1997 dokonce z areálu vyteklo několik tisíc tun olejů do Černého potoka. Stát nakonec vykoupil laguny za symbolickou korunu zpět, o zamořené území se od té doby stará státní podnik Diamo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK