Ruský Transněfť úplně zastavil tranzit ropy přes Bělorusko

08.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 8. ledna (ČTK) - Ruská společnost Transněfť zcela zastavila tranzit ropy přes území Běloruska. Byla k tomu prý donucena, protože Bělorusko jeho ropu nelegálně odčerpávalo, i když surovina byla určená odběratelům v Polsku a Německu. Agentuře Reuters to řekl viceprezident ruské firmy Sergej Grigorjev.

"Běloruská strana si začala brát tranzitní ropu místo plateb za nové clo, které si ilegálně stanovila. Proto jsme snížili objem tranzitní ropy, který odpovídá odebíranému množství. Pak jsme ale dosáhli stavu, kdy jsme museli zastavit veškerý vývoz," řekl Grigorjev.

Náměstek ministerstva hospodářského rozvoje a obchodu Andrej Šaronov v ruských médiích navíc řekl, že za těchto okolností nelze zaručit spolehlivé zásobování zemí ve střední a východní Evropě. "Nyní existuje hrozba, že nebude možné plnit mezinárodní smlouvy mezi ruskými společnostmi a podniky v západní a východní Evropě," citovala Šaronova agentura ITAR-Tass.

Vedení Transněfti poté uvedlo, že chce o řešení krize jednat co nejdříve. O zahájení dialogu se prý dá uvažovat snad v úterý. V Rusku se nyní slaví pravoslavné Vánoce a úterý je prvním pracovním dnem po svátcích.

Tranzit ruské ropy severní větví ropovodu Družba do Polska a Německa se v noci na dnešek zastavil. Krátkodobý výpadek se ale v neděli údajně objevil i na jižní větvi ropovodu, která směřuje přes Ukrajinu a Slovensko do České republiky.

Šaronov řekl, že Rusko nemůže s touto situací zatím nic dělat. "My to považujeme za stav force majeure (zásah vyšší moci)," řekl náměstek. Pokud dodavatel vyhlásí tento stav, může za určitých okolností přestat plnit závazky z uzavřených smluv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK