Celníci za prvních osm dní přistihli 353 neplatících kamionů

08.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. ledna (ČTK) - K dnešnímu dni přistihli celníci 353 řidičů kamionů, kteří řádně neplatili elektronické mýtné. Celková výše dosud uložených pokut je 456.500 korun, deset případů celníci postoupili ke správnímu řízení. Na dotaz ČTK to řekl mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták. Elektronické mýtné musejí od 1. ledna na českých dálnicích a rychlostních silnicích platit všechna vozidla od 12 tun hmotnosti.

"Většina těch pokut se pohybovala řádově v tisícikorunách," uvedl Barták. Pokutovaní řidiči většinou neměli ve voze palubní jednotku, která je k placení mýtného nezbytná. Dalším častým prohřeškem bylo špatné nastavení jednotky, dodal Barták.

Pokud se případ dostane až do správního řízení, hrozí dopravci podle novely zákona o pozemních komunikacích pokuta až půl milionu korun. U horní hranice sankce musí správní úřad prokázat řidiči úmysl vyhnout se platbě mýtného.

Do systému elektronického mýtného se k dnešku zaregistrovalo více než 92.000 vozidel, z toho přes 7800 automobilů je od mýtného osvobozeno. Jde například o armádní či hasičské vozy.

Podíl vydaných jednotek pro platbu předem a pro platbu následnou je přibližně stejný, mírně převažují dopravci, kteří zvolili následnou platbu. To je třeba rozdíl oproti Rakousku, kde dopravci téměř ze tří čtvrtin zvolili až dodatečnou platbu.

Celkem se na mýtném vybralo za první týden více než 63 milionů korun, nejvíce přes 14 milionů v pátek. Odhady celkového ročního výnosu se různí, zatímco náměstek ministra dopravy Jiří Hodač předpovídá 2,4 miliardy korun, Státní fond dopravní infrastruktury počítá s výnosem 4,8 miliardy a firma Kapsch odhaduje částku mezi třemi a deseti miliardami.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK