Maďarsku zřejmě do večera vyschne zdroj ropy z Ruska

08.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 8. ledna (ČTK) - Maďarsku zřejmě do dnešního večera vyschne zdroj ropy, kterou odebírá z Ruska. Uvedla to tamní ropná a plynárenská společnost MOL. Jediný způsob, jak tuto hrozbu odvrátit, je okamžitá obnova tranzitu ropy přes Bělorusko. To ale se vzhledem k vývoji v Rusku zdá málo pravděpodobné.

MOL nicméně uvedl, že má zatím dostatečné zásoby ropy k tomu, aby mohl zásobovat svou klíčovou rafinerii Duna u města Százhalombatta blízko Budapešti. Management řeší situaci s vládou a pokud by hrozila krize, bude po vládě žádat uvolnění státních nouzových rezerv ropy.

Maďaři tak v zásadě avizovali to, co dnes naznačil i slovenský přepravce ropy Transpetrol. Ten sice sdělil, že ropa na Slovensko a dále do Česka zatím proudí, ještě večer by se ale zásobování mohlo přerušit.

Západní Evropa měla před rokem podobné problémy, týkaly se ale zemního plynu. Kvůli sporu s Ukrajinou, která dlouho nebyla ochotna přistoupit na razantní zvýšení cen suroviny, se ocitl bez plynu několik zemí, především Německo, Itálie a Francie. Česka se ale problémy netýkaly.

Letošní spor mezi Ruskem a Běloruskem začal rovněž plynem. Rusko nejprve zvýšilo cenu plynu určeného Bělorusku na dvojnásobek, s čímž sice Bělorusko nesouhlasilo, ale smlouvu nakonec podepsalo. Rusko ale také zavedlo clo na vývoz ropy do Běloruska, což ale země už nechtěla přijmout. Reagovala proto zavedením cel na tranzit ruské ropy, což Rusko odmítlo.

Náměstek ruského ministerstva hospodářského rozvoje a obchodu Andrej Šaronov v ruských médiích řekl, že po zastavení tranzitu ropy přes území Běloruska není možné zaručit spolehlivé zásobování zemí ve střední a východní Evropě.

"Nyní existuje hrozba, že nebude možné plnit mezinárodní smlouvy mezi ruskými společnostmi a podniky v západní a východní Evropě," citovala Šaronova agentura ITAR-Tass. Náměstek hned varoval, že Bělorusko by nemělo zapomínat, že Rusko je největším odbytištěm jeho zboží.

Více než polovina dovážené ropy proudí do České republiky právě z Ruska. Ročně se doveze asi osm milionů tun ropy a z toho z Ruska pochází asi pět milionů tun. Česko závislost na ruské ropě přesto výrazně omezilo a část jí dováží ropovodem z Ingolstadtu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK