Mero: Ve 20:00 přestane proudit ropa i do ČR

08.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. ledna (ČTK) - Doprava ropy do Česka jižní větví ropovodu Družba bude dnes ve 20:00 SEČ zřejmě přerušena. Radiožurnálu to řekl Jaroslav Pantůček, generální ředitel společnosti Mero, která ropovody v ČR provozuje. Energetická bezpečnost republiky podle něho tím však nebude narušena, protože podle pravidel EU musí mít ČR zásobu, která pokryje 90denní spotřebu ropy v zemi. Podle informací ministerstva průmyslu a obchodu i společnosti Mero má nyní Česko zásobu na 102 dny, uvedl rozhlas.

Ministerstvo průmyslu a obchodu dnes odpoledne uvedlo, že dodávky ropy z Ruska do ČR prostřednictvím jižní větve ropovodu Družba sice v neděli na krátkou dobu postihl výpadek, nyní jsou však bez komplikací. Generální ředitel slovenského Transpetrolu, který spravuje slovenskou část ropovodu Družba, Štefan Czucz, ČTK odpoledne sdělil, že dodávky ropy přes jižní větev na Slovensko zatím proudí bez omezení. Ještě dnes by však mohly být krátkodobě přerušeny.

Více než polovina dovážené ropy proudí do České republiky právě z Ruska. Druhou cestou je ropovod Ingolstadt. Jím však teče ropa, kterou není možné všude zpracovat. "Tímto ropovodem se dopravuje převážně sladká nízkosirná ropa, kterou je možné zpracovat pouze v rafinerii v Kralupech nad Vltavou. Ta ropa z Ruska se zpracovává v rafineriích v Litvínově a Pardubicích, ve kterých by ta sladká nízkosirná ropa zpracována být nemohla," řekl mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Bartovský.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK