MfD: Kellner kupuje malou banku v Bělorusku

09.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. ledna (ČTK) - Spolumajitel skupiny PPF Petr Kellner pokračuje podle Mladé fronty Dnes v asijsko-ruském tažení. Naposledy si vyšlápl do Běloruska, kde za 4,8 milionu eur (zhruba 130 milionů korun) ovládl malou banku Lorobank, píše deník s odvoláním na tamní agenturu Prime-Tass. Podle mluvčí skupiny PPF Dity Fuchsové však obchod ještě nebyl dokončen. "Po završení transakce budeme o koupi informovat," řekla MfD.

PPF je v Rusku a na východních trzích činná přes společnost Home Credit & Finance Bank, jejímž prostřednictvím se má převzetí uskutečnit.

Společnost Lorobank s americko-lotyšskými kořeny, jejíž kapitál nyní přesahuje pět milionů eur, podle deníku splnila díky Kellnerově injekci podmínky pro získání univerzální bankovní licence. Centrální běloruská banka jí tím umožnila neomezeně lovit klienty mezi fyzickými a právnickými osobami od 1. ledna, píše s tím, že předtím se musela spokojit s omezenou činností na území volné ekonomické zóny Minsk.

Lorobank podle MFD patří podle velikosti až 26. příčka z 30 licencovaných bank v Bělorusku. "Skupina PPF zřejmě využije bankovní licenci k expanzi v oblasti spotřebitelských úvěrů, podobně jako to dělá nyní na Ukrajině či v Kazachstánu. Na ruském trhu patří Home Credit & Finance Bank mezi dva největší úvěráře života na dluh," poznamenává.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK