Míra inflace vzrostla za loňský rok na 2,5 procenta

09.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. ledna (ČTK) - Průměrná meziroční míra inflace za celý rok 2006 dosáhla 2,5 procenta, zatímco o rok dříve rostly ceny o 1,9 procenta. Oznámil to Český statistický úřad. Míra inflace odpovídá očekávání analytiků. V prosinci se růst spotřebitelských cen meziročně mírně zvýšil na 1,7 procenta z 1,5 procenta v listopadu.

Proti listopadu se ceny v prosinci zvýšily o 0,2 procenta. Meziměsíční vývoj cen ovlivnilo především zvýšení cen potravin a nealkoholických nápojů. Zvýšily se hlavně ceny ovoce, brambor a čerstvé zeleniny. Rostly i ceny zimní obuvi, a ve statistice se projevilo také zdražení novin a časopisů. Naopak poklesly ceny pohonných hmot o 1,2 procenta a ceny alkoholických nápojů o 1,1 procenta.

Růst cen v celém roce 2006 měly na svědomí především vyšší náklady na bydlení, které stouply o 6,3 procenta. Zemní plyn přitom zdražil loni o 19,1 procenta, elektřina o devět procent, teplo a teplá voda o 10,7 procenta, vodné o 3,5 procenta a stočné o 5,6 procenta. Dražší byly rovněž potraviny a nealkoholické nápoje. Telekomunikační služby podražily loni o 7,5 procenta a vyšší byly kvůli změně dotačního systému byly i vysokoškolské koleje.

Naopak obuv nebo zařízení pro domácnosti loni Čechům zlevnily. Nižší byly i ceny některých potravin, například drůbeže, ovoce, čaje nebo čokolády.

Ceny služeb loni stouply o 3,5 procenta a ceny zboží celkově vzrostly o dvě procenta.

Podle analytika Raiffeisenbank Aleše Michla je růst prosincové inflace nejnižší za poslední tři roky. "Česká národní banka bude reagovat snížením inflační prognózy a oddálením zvyšování úrokových sazeb," uvedl. Za celý letošní rok inflace stoupne na 2,9 procenta kvůli cenám zemního plynu, odhadl Michl.

Ve srovnání s Evropskou unií je inflace v ČR pod průměrem. V 25 členských zemí EU byl podle předběžných údajů Eurostatu meziroční přírůstek průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen (HICP) v listopadu 2,1 procenta, což je o 0,3 procentního bodu více než v říjnu. Nejvíce vzrostly ceny v Lotyšsku o 6,5 procenta a Maďarsku o 6,4 procenta, nejméně v ČR o procento, Polsku, Finsku a na Kypru (shodně o 1,3 procenta). Na Slovensku zrychlil cenový růst v listopadu na 3,7 procenta z 3,1 procenta v říjnu. V Německu vzrostla cenová hladina o 1,5 procenta oproti 1,1 procenta v říjnu. Bleskový odhad meziročního růstu HICP pro eurozónu podle Eurostatu za prosinec 2006 je 1,9 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK