Koruna díky dobrým zprávám z ekonomiky posílila na 27,58 Kč/EUR

09.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. ledna (ČTK) - Koruna dopoledne k euru posílila o pět haléřů na 27,58 Kč za euro, kde stála po 10:00. Důvodem zpevnění kurzu bylo zveřejnění dobrých zpráv z makroekonomiky. Vůči dolaru česká měna posílila podobně na 21,18 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Celkově mírně lepší než očekávaná makroekonomická čísla přinesla koruně nevýrazné zisky. Odchylka od očekávání ale není tak velká, aby dala domácí měně silnější růstový impulz, uvedl analytik Patrie Tomáš Vlk. "Za situace, kdy dnes již nepokračuje pondělní růst na ostatních regionálních měnách, nečekáme, že koruna bude dál přidávat," dodal.

Zahraniční obchod za listopad skončil s přebytkem 6,43 miliardy Kč. Také inflace za prosinec překonala odhady, meziměsíční růst spotřebitelských cen dosáhl 0,2 procenta, meziroční inflace pak byla 1,7 procenta.

Dolar zůstává vůči euru nadále klidný a jen pomalu se vzdaluje od hranice 1,3000 USD/EUR. Aktuálně se americká měna obchoduje k euru na 1,3035 USD/EUR. Dnes se čekají jen výsledky německé průmyslové výroby, které by neměly mít výrazný vliv. Trh se bude postupně připravovat na středu a čtvrtek, kdy je na programu americká obchodní bilance a měnové jednání Evropské centrální banky, upozornil analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK