Dukovany letos plánují nižší výrobu proudu kvůli obměně zařízení

09.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dukovany (Třebíčsko) 9. ledna (ČTK) - Jaderná elektrárna Dukovany na Třebíčsku letos plánuje vyrobit 13,630 miliardy kilowatthodin (kWh) elektrické energie, zatímco loni její produkce činila rekordních 14,025 miliardy kWh. Letošní nižší dodávky do sítě budou způsobeny delší odstávkou výrobního bloku, v němž budou odborníci modernizovat zařízení, řekl ředitel elektrárny Zdeněk Linhart.

Výměna zastaralých technologií za výkonnější typy však z dlouhodobého hlediska přispívá ke zvyšování produkce Dukovan. V minulém roce díky tomu elektrárna dodala do sítě nejvíce energie za 21 let svého provozu.

Starší ze dvou českých jaderných elektráren je stále největším zdrojem elektřiny v zemi. Jihočeský Temelín má sice vyšší instalovaný výkon, ale jeho provoz stále brzdí technické problémy. V minulém roce dodal do sítě 12,02 miliardy kWh elektřiny.

Celkem z obou elektráren pochází 31 procent veškeré elektřiny v Česku. Vyšší podíl jaderné energie má ve světě asi desítka zemí. Například ve Francii produkují jaderné reaktory skoro čtyři pětiny elektrického proudu. Naopak v Číně či v Indii to v uplynulých letech bylo pouze několik procent. Mezi 400 reaktory ve světě, které jsou stejného typu jako v Dukovanech, patří dukovanské mezi pětinu nejlépe provozovaných, uvedl Linhart.

V Dukovanech se díky modernizaci zařízení bude výroba proudu v nejbližších letech ještě zvyšovat. Během šesti let by instalovaný výkon dukovanské elektrárny měl stoupnout z původních 1760 megawattů k 2000 megawattům, které má mladší Temelín. Přispívá k tomu především postupná výměna částí turbín.

Výkon prvního ze čtyř dukovanských bloků by se měl poprvé přiblížit k 500 megawattům v roce 2009, turbíny v dalších blocích pak mají být modernizovány vždy po roce. "Následovat bude rekonstrukce generátorů a transformátorů, abychom ten výkon mohli přenést do sítě," podotkl Linhart.

Společnost ČEZ zahájila zásadní investice do obnovy Dukovan v roce 2001. Jen obměna systému kontroly a řízení, která bude kompletně ukončena v roce 2015, bude stát kolem 12 miliard korun. Díky modernizaci by elektrárna mohla být v provozu až 60 let, tedy asi o třetinu déle, než se původně předpokládalo.

V Dukovanech pracuje 1150 zaměstnanců ČEZ. Dalších 600 až 1200 pracovníků v areálu patří dodavatelským a servisním firmám.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK