Průzkum: Každý druhý Čech je ochoten změnit kvůli práci bydliště

09.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. ledna (ČTK) - Téměř každý druhý Čech by změnil kvůli výhodné pracovní nabídce bydliště. Vyplývá to z říjnového průzkumu Hypoteční banky mezi 754 respondenty. Kvůli výhodné pracovní nabídce by se přestěhovalo 45 procent, zatímco 40 procent lidí by bydliště nezměnilo. Celkem 15 procent lidí nebylo schopno odpovědět.

Z těch, kteří nejsou ochotni změnit místo bydliště, polovina uvádí jako důvod rodinné zázemí. Nejčastěji takto odpovídali lidé ve věku 30 až 44 let. Mezi dalšími důvody lidé uváděli, že mají ve stávajícím místě vlastní byt či dům nebo dobrou práci. Starých na změnu se cítilo 17 procent dotázaných. Pouhá čtyři procenta z těch, kteří se stěhovat nechtějí, uvedla jako důvod problém sehnat bydlení.

Polovina z počtu těch, kteří by se za prací stěhovali, by nové bydlení řešila hypotečním úvěrem. Ochota vzít si hypotéku je nejsilnější u lidí do 29 let, celkem 52 procent z nich. Více než třetina všech respondentů je přitom přesvědčena, že současná nabídka hypotečních úvěrů je pro řešení pracovní migrace vyhovující.

"Nízká mobilita pracovní síly bývá často uváděnou příčinou strukturální nezaměstnanosti a bývá spojena s nefunkčním trhem bydlení. Průzkum však ukazuje, že tyto argumenty již do značné míry neplatí," uvedl k průzkumu generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil s tím, že tak existuje prostor pro růst trhu hypotečních úvěrů ve spojení se stěhováním za prací.

Průzkum dále ukázal větší ochotu stěhovat se za prací u mužů, celkem 49 procent. Mezi ženami bylo ochotno se stěhovat pouze 42 procent z nich. V jiném městě či regionu by snáze přijali zaměstnání mladí lidé ve věku do 29 let, celkem 63 procent. To podle výsledků průzkumu koresponduje s vyšší ochotou ke stěhování u lidí, kteří ještě nemají založené vlastní rodiny. "Nicméně i v kategorii osob mezi 30. a 44. rokem věku představuje 47 procent kladných odpovědí celkem vysoké číslo," uvádí průzkum.

Nejmenší chuť se stěhovat mají lidé v domácnosti s nižšími příjmy (15.000 až 20.000 korun měsíčně) a s nejvyššími příjmy (nad 40.000 Kč) a také živnostníci. Nezaměstnaných by se stěhovalo 55 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK