Koruna i přes dobré údaje z ekonomiky oslabila

09.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. ledna (ČTK) - Česká měna během dne i přes dobré údaje z ekonomiky postupně oslabila. V 16:50 se koruna obchodovala o čtyři haléře slabší na 27,67 Kč/EUR. Stejně tak ztratila i proti dolaru, a to sedm haléřů na závěrečných 21,30 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Dopoledne sice korun posílila díky údajům o inflaci a přebytku listopadového zahraničního obchodu 6,4 miliardy korun až k 27,58 Kč/EUR. "Další růst však podle očekávání nenastal a naopak kurz směrem ke konci seance mírně ztrácí," uvedl Tomáš Vlk z Patria Online. Ostatní měny v regionu po vývoji bez jasného směru odpoledne začaly oslabovat, koruna tak může ještě podle Vlka mírně ztratit.

"Jmenování nové vlády prezidentem koruna ignorovala," uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora. Podle něj dnešní makroekonomická data jasně potvrdila, že koruna má potenciál již v létě testovat hladiny pod úrovní 27,00 Kč/EUR.

Dolar se obchoduje na eurodolarovém trhu mírně silnější na 1,3010 USD/EUR. Německá data z ekonomiky dnes euru nepomohla a kvůli posilování dolaru na světových trzích ztrácí rovněž kurz koruny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK