Jednání o ropě mezi Ruskem a Běloruskem skončila bez úspěchu

09.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 9. ledna (ČTK) - Jednání mezi představiteli Ruska a Běloruska, jejichž cílem bylo vyřešit spor o vývoz ropy do dalších zemí Evropy, skončila bez výsledku. Řekl to ruský ministr hospodářského rozvoje a obchodu German Gref. "Nemám žádné konkrétní zprávy o vyřešení problému," citovala ministra agentura Reuters.

Rusko nechce rozhovory obnovit do doby, než Bělorusko zruší tranzitní cla. Gref řekl, že zatím nejsou nová jednání naplánována, avšak běloruská delegace zatím zůstává v Moskvě.

Kvůli sporu mezi oběma zeměmi od pondělí neteče ropa severní ani jižní větví ropovodu Družba, což se mimo jiné dotýká Česka i Slovenska. Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyzval vládní úředníky, aby s Běloruskem dál jednali.

Putin také řekl, že jeho kabinet by měl se zástupci ropných společností projednat snížení těžby, pokud se obě země nedohodnou na kompromisním řešení. Důvodem jsou zřejmě obavy, že ruské rafinerie by nezvládly nápor ropy, která by se u nich začala hromadit. Prezident tak naznačil, že spory o ropu by mohly trvat déle, než se původně předpokládalo.

Rusko v pondělí přestalo dodávat ropu tranzitním ropovodem Družba, údajně proto, že Bělorusko z něj na svém území nelegálně odčerpává ropu. Rusko na začátku ledna zavedlo clo na vývoz ropy do Bělorusko, na což jeho soused reagoval zavedením tranzitních cel na ropu, která směřuje přes jeho území do dalších evropských zemí.

Gref zopakoval, že jednání se neobnoví, pokud Bělorusko nezruší tranzitní clo. To Rusové požadovali i před zahájením dnešních rozhovorů, což ale Bělorusko odmítlo. "Toto je náš bezpodmínečný požadavek a my žádná jednání nezahájíme, dokud tento požadavek nebude splněn," uvedl ministr po schůzce s běloruským místopředsedou vlády Andrejem Kobjakovem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK