Ropa po krachu jednání v Moskvě prudce zdražila

09.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. ledna (ČTK) - Cena ropy se v úterý večer prudce zvýšila v reakci na kolaps jednání mezi Ruskem a Běloruskem o tranzit ropy do Evropy. Barel americké lehké ropy West Texas Intermediate se vyšplhal vysoko nad hranici 56 dolarů, i když během dne se pohyboval kolem 53,90 USD.

Ropa v průběhu celého dne výrazně zlevňovala a dostala se pod 54 dolarů za barel. Její cena tak byla nejnižší od léta 2005. Na vině je hlavně relativně teplé počasí v klíčových oblastech spotřeby ropných produktů. To je hlavně severovýchod USA.

Rusko od začátku roku zatěžuje vývoz ropy do Běloruska clem, což se Bělorusku nelíbí. Bělorusko proto zavedlo tranzitní clo, které prodražuje ruskou ropu určenou odběratelům v dalších evropských zemích. Rusko tranzit ropy v pondělí úplně zastavilo, údajně proto, že Bělorusko ropu nelegálně odčerpává.

Americká ropa v reakci na zprávy z Moskvy, kde obě znesvářené strany jednají, vystoupila až na 56,20 USD. Odpoledne ale při cyklickém propadu klesla až na 53,88 USD za barel. Krátce před 20:00 SEČ se cena pohybovala kolem 55,90 USD.

Rusko nechce rozhovory s Běloruskem obnovit do doby, než Bělorusko tranzitní cla zruší. Ministr hospodářského rozvoje German Gref řekl, že zatím nejsou nová jednání naplánována, avšak běloruská delegace zatím zůstává v Moskvě.

Kvůli sporu mezi oběma zeměmi od pondělí neteče ropa severní ani jižní větší ropovodu Družba, což se mimo jiné dotýká Česka i Slovenska. Ruský prezident Vladimir Putin vyzval vládní úředníky, aby s Běloruskem dál jednali.

Putin také řekl, že jeho kabinet by měl se zástupci ropných společností projednat snížení těžby, pokud se obě země nedohodnou na kompromisním řešení. Důvodem jsou zřejmě obavy, že ruské rafinerie by nezvládly nápor ropy, která by se u nich začala hromadit. Prezident tak naznačil, že spory o ropu by mohly trvat déle, než se původně předpokládalo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK