HN: Viceguvernér národní banky Singer připustil snížení sazeb

10.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. ledna (ČTK) - Česká národní banka, kterou znepokojuje silná koruna, by nemusela úrokové sazby zvýšit, ale naopak uvažovat i o jejich snížení. Vyplývá to z vyjádření viceguvernéra centrální banky Miroslava Singera pro dnešní Hospodářské noviny. Singer HN řekl, že si kvůli sílící koruně dokonce dovede představit i snížení sazeb. To by mimo jiné umožnilo bankám nadále poskytovat levné půjčky.

Podle Singera by se další výrazné posílení koruny možná dalo ignorovat. Avšak pouze za předpokladu, že by bylo krátkodobé a následně by měna oslabila.

"Taková jistota mně ale chybí, a nezbývá mi tedy nic jiného než předpokládat, že takto silná koruna s námi bude i nadále. V tom případě to ale v současné době není o brzkém zvyšování sazeb, a je pravděpodobné, že budu vážně uvažovat o tom, zda není na místě snížení sazeb," citují HN Singera.

Někteří analytici schopnost centrální banky výrazně ovlivnit kurz zpochybňují, podle Singera je však snížení sazeb jako prostředek boje proti sílícímu kurzu efektivní. "Když jsme snížili sazby loni, nejprve všichni tvrdili, že to nepomůže. Kurz se po nějaké době na delší období stabilizoval," řekl HN Singer.

V současné době činí základní dvoutýdenní sazba, od které se odvíjí cena peněz na mezibankovním trhu, 2,5 procenta. Podle Singera nyní ekonomika rozhodně nesignalizuje, že by ji při dnešních kurzech snížení sazeb jakkoli ohrozilo.

Analytici vesměs očekávají, že ČNB letos zvýší sazby dvakrát na tři procenta. "Posilující koruna spíše oddálí zvýšení sazeb, nemyslím si, že by bankovní rada přistoupila k jejich snížení," řekl dnešním Hospodářským novinám analytik Patria Finance David Marek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK