Akcie ČEZ a Erste stáhly dopoledne pražskou burzu dolů

10.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. ledna (ČTK) - Většina hlavních českých akcií dopoledne oslabila; burzu stáhly o více než procento dolů především akcie společností ČEZ a Erste Bank. Nárůst zaznamenaly pouze akcie firem CME a Orco. Hlavní index PX oslabil okolo 11:30 o 1,13 procenta na 1571,4 bodu. Výsledky zveřejnila burza.

"Český trh se dostává pod prodejní tlak v souladu s okolními trhy. Index PX ztrácí hlavně z důvodu silného výprodeje akcií ČEZ a Erste Bank," uvedl analytik Patria Finance Ronald Schubert. Akciím ČEZ se podle něj nepovedlo udržet úroveň podpory 897 korun, a tak se trh propadl o 2,5 procenta až na 878 korun. V případě akcií Erste probíhá vybírání zisků, kvůli kterému se akcie dostává pod 1600 korun, dodal.

Akcie ČEZ po dosažení hranice 1000 Kč na konci minulého roku stále klesají. Příčinou tohoto poklesu může být podle Vladimíra Urbánka ze společnosti Aliaweb zklamání z firemních projekcí pro tento rok, zahraniční komentáře pro energetický sektor ve smyslu jeho nadhodnocení, realizace opčního programu ze strany managementu a zvýšená pravděpodobnost prodeje části státního podílu ve firmě.

Naopak velmi dobře si vedou podle Schuberta takzvané druhosledové tituly. Akcie CME si připsaly 0,7 procenta na 1530 Kč, Orco rostlo o téměř procento na 2953 korun. Pouze nepatrný pokles postihl Komerční banku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK