Těžba uhlí na Dukle skončila, OKD propustí jen desítky lidí

10.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 10. ledna (ČTK) - Vytěžením posledního vozíku uhlí oficiálně skončila těžba na šachtě Dukla v Havířově na Karvinsku. Sedmatřicetihektarový areál by se postupně mohl podle dřívějších plánů havířovských zastupitelů proměnit na průmyslovou zónu, která by pomohla v regionu s téměř sedmnáctiprocentní nezaměstnaností vytvořit nová pracovní místa. Většina z loňských 1600 zaměstnanců již přešla nebo v nejbližší době přejde do dalších závodů OKD. Firma propustí jen několik desítek lidí, kterým vyplatí až dvanáctinásobek průměrného měsíčního platu, řekla mluvčí OKD Věra Breiová.

Na doly Lazy, Paskov a ČSM přešlo ještě před koncem roku více než 300 horníků, dalších 450 zaměstnanců je bude v nejbližší době následovat. "Na jiné činné doly jsme převáděli ucelené pracovní kolektivy," upřesnil vedoucí útvaru OKD pro lidské zdroje Lubomír Langr. Další horníky zaměstná OKD ve svých šachtách poté, co vyklidí z podzemí Dukly potřebné stroje a technologie, posledních 130 lidí bude nejméně rok pracovat na likvidaci šachty.

OKD nutně potřebuje všechny zkušené horníky, protože i po ukončení těžby v Dukle chce zachovat či dokonce zvyšovat celkový objem vytěženého uhlí. "V loňském firma omezila přijímání nových lidí do většiny provozů, takže ti, kdo chtějí pracovat, budou mít v rámci OKD uplatnění," vysvětlil závodní Dukly Miroslav Mynář.

Zastupitelé Havířova v předchozím volebním období plánovali, že město areál odkoupí a připraví v něm průmyslovou zónu. Podle tehdejšího náměstka primátorky Eduarda Heczka existují také plány na využití některých budov k sociálním účelům, mohly by v nich fungovat například organizace pomáhající lidem závislým na drogách. Nyní v Havířově panuje díky složité povolební situaci bezvládí a město problém neřeší. "Zatím s námi nikdo z města nejednal," potvrdila Breiová.

O budoucnosti areálu chce OKD rozhodnout ještě letos a podřídit mu rozsah demolic. Původně se měly zbourat téměř všechny budovy kromě čtyř památkově chráněných objektů, podle nového plánu bude firma zatím likvidovat pouze zastaralé objekty, které měly využití jen pro provoz šachty. Dílny, sklady a některé další budovy zatím OKD zachová, stejně jako železniční vlečku společnosti OKD Doprava.

Uzavření Dukly schválilo představenstvo OKD loni na konci února, když se definitivně potvrdilo, že náklady na těžbu uhlí jsou tam díky složitým geologickým podmínkám vyšší než prodejní cena suroviny.

Podle finančníka Zdeňka Bakaly, který reprezentuje současné majitele, v nejbližších pěti letech zavření dalšího dolu nehrozí. Firma chce naopak zvyšovat produkci a zvažuje otevření nových slojí, jež by některé dnešní šachty propojily. O dalším osudu dolů ale rozhodne především vývoj ceny uhlí na mezinárodních trzích, při dalším poklesu by zřejmě nebylo dobývání uhlí v nových prostorách efektivní.

Největší slávu zažil důl v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století, kdy dával socialistickému národnímu hospodářství ročně přes dva miliony tun uhlí ročně. Důl tehdy evidoval kolem čtyř tisíc zaměstnanců, zajišťoval výchovu svých učňů, ozdravné pobyty pro horníky ve vlastních rekreačních střediscích i tábory pro děti svých pracovníků.

Společnost OKD ovládá od září loňského roku firma NWR se sídlem v Amsterodamu. Koneční vlastníci, evropská společnost RPG Industries registrovaná na Kypru a její strategičtí partneři v čele s podnikatelem Zdeňkem Bakalou, zůstávají nezměněni. Firmu převedli kvůli vstupu OKD na burzu, který se očekává zhruba v polovině letošního roku.

V roce 2005 vydělala skupina OKD více než pět miliard korun. Loňské výsledky zatím společnost neoznámila, podle neoficiálních informací ale bude zisk ještě vyšší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK