Ukrajina zastavila vývoz ropy přes svůj černomořský přístav

10.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 10. ledna (ČTK) - Ukrajina byla nucena zastavit vývoz ropy přes černomořský přístav Južny. Důvodem je přerušení dodávek ropovodem Družba kvůli sporu mezi Ruskem a Běloruskem. Informovala o tom agentura Reuters.

"Přerušení zásobování ropovodem Družba nás připravilo asi o 50 procent vývozu," řekl před pravidelným zasedáním vlády ukrajinský ministr paliv a energetiky Jurij Bojko. Ropovod Družba je mimo provoz od pondělí, protože Bělorusko se s Ruskem pře o cla na vývoz a tranzit ropy.

Ruští činitelé se mezitím snaží najít východisko z krize. Ministr energetiky Viktor Christěnko podle informovaných zdrojů v úterý večer a dnes ráno jednal s řediteli ropných společností o snížení těžby. Rusové se omezením těžby chtějí vyhnout problémům, které jejich infrastruktuře může způsobit zastavení vývozu ropovodem Družba do Evropy.

Ropné podniky vyzval ke snížení těžby prezident Vladimir Putin, pokud se znesvářené strany nedohodnou na rychlém řešení. Moskva Bělorusko obvinila, že si ruskou ropu bere z ropovodu neoprávněně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK