Příjmy ČT letos i díky poplatkům překročí šest miliard korun

10.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. ledna (ČTK) - Příjmy České televize v letošním roce i díky lednovému zvýšení poplatků překročí šest miliard korun. ČT hodlá letos hospodařit s příjmy i výdaji 6,46 miliardy korun, řekl členům rady vrchní a programový ředitel ČT František Lambert. Rozpočet České televize dnes Rada ČT jednomyslně schválila.

Lambert radním také řekl, že ČT opět zvýší sumu peněz vydávanou na výrobu vlastních pořadů, a to o 300 milionů korun na 3,3 miliardy. Největší nárůst se týká nákladů na výrobu pořadů pro děti a mládež a poté na pořady dokumentární či vzdělávací.

S lednovým zvýšením poplatků současně klesl prostor pro vysílání reklamy v ČT na polovinu, na půl procenta z vysílacího času. To podle údajů ČT sníží příjmy z reklamy o zhruba 326 milionů korun oproti loňskému roku, tedy asi na 724 milionů; loni podle předpokladu ČT získala televize z vysílání reklamy 1,05 miliardy.

ČT v loňském roce hospodařila s vyrovnaným rozpočtem, který počítal s příjmy i výdaji 5,69 miliardy korun. Hlavním zdrojem příjmů ČT jsou koncesionářské poplatky, jejichž výše od ledna stoupla o dvacetikorunu na 120 korun měsíčně. Zatímco loni tak podle předpokladu ČT získala veřejnoprávní televize z poplatků 4,07 miliardy, letos to bude zřejmě podle návrhu rozpočtu bez deseti milionů pět miliard.

V příštím roce stoupnou poplatky na 135 korun měsíčně, zároveň až na výjimky zmizí z vysílání ČT reklama.

Česká televize hospodaří od roku 2004 s vyrovnaným rozpočtem, předtím byla čtyři roky ve ztrátě dosahující až stomilionových částek. Také pro další léta ČT plánuje podle svého výhledu do roku 2010 hospodaření s vyrovnaným rozpočtem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK