Evropská unie uznala štramberské uši, mohou je péct jen místní

10.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 10. ledna (ČTK) - Evropská unie uznala štramberské uši, tradiční pečenou pochoutku ze severomoravského Štramberka na Novojičínsku. Je to první český potravinářský výrobek, kterému Brusel přiznal takzvanou ochranu zeměpisného určení. Název štramberské uši mohou nyní užívat pouze výrobci kornoutových perníků z městečka Štramberk, sdělil poslanec Evropského parlamentu Jan Březina (KDU-ČSL).

"Koncem minulého roku uplynula šestiměsíční lhůta pro podání námitek k žádosti o ochranu označení štramberské uši. V uvedené lhůtě žádné námitky nepřišly, takže ochrana je již platná," upřesnil Březina.

Výrobci pochoutky, kteří za uznání v EU bojovali, zatím příliš nadšení nejsou. "Přidělení ochrany nás samozřejmě těší. Hlavní ale bude, jak budeme chráněni před falešnými výrobci. Ti, co pečou načerno, v tom podle mě budou pokračovat," řekl Miroslav Hanzelka, jeden z osmi registrovaných výrobců. V okolních obcích dosud podle něj vyráběly perníky se stejným názvem desítky dalších podnikavců.

Město nyní eviduje osm výrobců štramberských uší. Ti musí mít bydliště i výrobnu ve Štramberku a za licenci radnici platí. Všichni výrobci zatím pečou pochoutky ve svých malých rodinných pekárnách, největší z nich má podle zjištění ČTK dva zaměstnance. O rozšíření výroby pekaři zatím neuvažují.

Název štramberské ucho pochází z legendy staré několik století. Roku 1241 čelil Štramberk rabování vojska mongolských Tatarů. Když už místním lidem usídleným na nedaleké hoře Kotouč docházely síly i zásoby, jako zázrakem se stáhla temná mračna a propukl prudký déšť. Nepřátelský tábor spláchla povodeň a po Tatarech zbyly jen pytle s ušima, jež utínali svým odpůrcům jako důkaz oddanosti velkochánovi.

V Bruselu nyní rozhodují o přidělení ochrany pro další tři desítky českých výrobků. Svůj chráněný název by mohl mít také pohořelický kapr, patecký chmel, hořické trubičky, karlovarský suchar, lomnické suchary a karlovarské oplatky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK