Ford popřel zprávy o investici do výstavby polské továrny

10.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 10. ledna (ČTK) - Americká automobilka Ford Motor popřela zprávu, podle níž se chystá postavit Polsku závod za více než 820 milionů zlotých, tedy 5,8 miliardy Kč. O údajném záměru automobilky dnes napsal polský deník Puls Biznesu s odvoláním na zdroje z vlády. List napsal, že má automobilka podpis dohody o investici s polskou vládou na dosah.

"Vylučuji, že bychom se chystali postavit továrnu na auta v Tychy za 820 milionů zlotých," řekla tisková mluvčí polské divize Fordu. Podle listu měl závod v jihopolském Tychy vyrábět model Ford Ka a zaměstnat tisícovku lidí.

Mluvčí polské pobočky Fordu dodala, že koncern podle dřívějších smluv spolupracuje v Polsku na chystané výrobě malých aut s italským Fiatem. Roční společná produkce obou koncernů má v Polsku dosáhnout 240.000 vozů. Firmy zatím tyto modely vyvíjejí; podle mluvčí je bude vyrábět právě závod Fiatu v Tychy. Výši chystané investice ale mluvčí odmítla uvést.

Fiat je v Polsku největším výrobcem osobních aut, zaměřil se hlavně na kompaktní modely. V roce 2005 Fiat v Polsku vyrobil 287.000 vozů, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK