Spor o ropu zřejmě vyřešen

10.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Moskva 10. ledna (ČTK) - Běloruská vláda odpoledne rozhodla o zrušení poplatku za tranzit ruské ropy do Evropy přes své území a Moskva a Minsk jsou tak o krok blíže k vyřešení problémů kolem tranzitu ruské ropy přes Bělorusko do dalších evropských států. Prezidenti obou zemí Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko dnes o situaci telefonicky jednali a podle Lukašenkova úřadu se dohodli na kompromisním řešení. Odpoledne by měla také začít proudit ropa na Slovensko.

Běloruský premiér Sjarhej Sidorskyj po jednání běloruské vlády novinářům rovněž řekl, že ve čtvrtek odjede do Moskvy, kde bude jednat svým ruským protějškem Michailem Fradkovem. Dodal, že s Fradkovem sporné otázky vyřeší do pátku tak, aby obchodní vztahy obou zemí byly opět bez "výjimek a celních ohraničení". Oba premiéři musí v pátek hotovou dohodu předložit svým šéfům států.

Dodávky ropy, která proudí na Slovensko z Ruska jižní větví ropovodu Družba, se měly obnovit dnes v 15:30 SEČ. Na území Slovenska by se první dodávky měly objevit přibližně v 18 hodin. ČTK o tom informoval generální ředitel slovenského provozovatele ropovodu Transpetrol Štefan Czucz. Ropa na Slovensko neteče od pondělního večera.

Bělorusko by podle slovenského ministerstva hospodářství mělo do ropovodu Družba uvolnit v první fázi jen 80.000 tun ropy. To údajně odpovídá množství, které Bělorusko nelegálně z ropovodu odebralo. Na Slovensko by se mělo zatím dostat 7000 tun suroviny, uvedlo ministerstvo.

Společnost Mero, která provozuje ropovody v Česku, již byla o obnovení dodávek ruské ropy informována. "Generální ředitel Jaroslav Pantůček se dnes telefonicky spojil s vedením společnosti Transpetrol, které mu tuto informaci sdělilo," řekla dnes ČTK mluvčí společnosti Mero Renáta Fialová.

Do Česka ale ropa na začátku tohoto týdne ropovodem Družba proudit nepřestala, protože po zastavení ruských dodávek byla tato surovina čerpána do české části ropovodu ze zásobníků na Slovensku.

Podle společnosti Čepro, která v tuzemsku provozuje čerpací stanice EuroOil a přepravuje a skladuje ropné produkty, nebude mít pozastavení dodávek ruské ropy na cenu pohonných hmot díky dostatečných zásobám motorových paliv prakticky žádný vliv. "V oblasti čerpacích stanic je v ČR velmi silné konkurenční prostředí, které omezuje možné spekulativní nárůsty cen," řekl dnes ČTK mluvčí Čepra Tomáš Zikmund.

Ukrajina dnes oznámila, že byla v důsledku přerušení dodávek ropovodem Družba nucena zastavit vývoz ropy přes černomořský přístav Južny. "Přerušení zásobování ropovodem Družba nás připravilo asi o 50 procent vývozu," řekl před dnešním pravidelným zasedáním vlády ukrajinský ministr paliv a energetiky Jurij Bojko.

Polsko má zásoby ropy na 80 dní, ty však zatím podle polského provozovatele ropovodů PERN nebyly využity. PERN, vlastněný státem, odebírá z Ruska okolo 50 milionů tun ropy ročně pro polské a německé rafinerie. Náměstek polského ministerstva hospodářství Piotr Naimski odpoledne řekl, že Polsko dostalo od běloruského operátora informaci, aby se polský provozovatel ropovodů PERN připravil k odběru ropy z ropovodu Družba. "PERN je po celou dobu od připraven k odběru ropy," uvedl Naimski. Polsko podle Naimského přislíbilo, že v případě potřeby je připraveno se rozdělit o první dodávkami ropy s rafinériemi v Německu.

Strategické rezervy Maďarska vystačí na 90 dní. Ropný koncern MOL ročně doveze prostřednictvím ropovodu Družba osm milionů tun ropy. Jeho slovenská dceřiná společnost Slovnaft dalších 5,5 milionu tun. Ve stavu nouze může nahradit výpadek až šesti milionů tun ropy z ropovodu Adria, který vede z chorvatského pobřeží Jaderského moře.

Evropský tisk se v dnešních komentářích k ruskému uzavření ropovodů vedoucích přes Bělorusko do EU shoduje na tom, že unie se už musí proti těmto praktikám rázně vzepřít. Některé ruské listy naproti tomu míní, že neochota či neschopnost Běloruska platit za ruskou ropu světovou cenu musí vést k úvahám, zda nepřišel čas svrhnout prezidenta Alexandra Lukašenka.

Ruská ropa neteče severní ani jižní větví ropovodu Družba od pondělí, kdy vyvrcholil spor mezi Ruskem a Běloruskem o vývozní cla a tranzitní poplatky. Na dodávkách ropy z Ruska je závislá řada evropských zemí. Za normálního stavu plynou Družbou dva miliony barelů ropy denně, z toho 1,4 až 1,6 milionu je určeno pro EU, zbytek pro Bělorusko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK