ITAR-TASS: Ruský Transněfť obnovil dodávky ropy do ropovodu Družba

10.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 10. ledna (zpravodajka ČTK) - Ruská společnost Transněfť obnovila dodávky ropy do ropovodu Družba. Oznámila to agentura ITAR-TASS s odvoláním na zdroj ve firmě. Rozhodnutí obnovit provoz přijala firma poté, co dnes běloruská vláda oznámila, že ruší tranzitní clo uvalené od počátku ledna na ruskou ropu proudící přes Bělorusko do Evropy. Viceprezident firmy Sergej Grigorijev ale informaci ITAR-TASS popřel, když agentuře Reuters řekl, že obnovit provoz ropovodu musí běloruská strana.

Dodávky suroviny do ropovodu byly zastaveny 8. ledna poté, co ruská strana odmítla tranzitní clo platit a Bělorusko začalo část ropy odčerpávat jako kompenzaci. Moskva ale Minsk obvinila z nelegálního odběru ropy a uzavřela kohoutky. Zastavení provozu se dotklo Německa, Polska, Slovenska i České republiky.

O krizi dnes telefonicky jednali prezidenti Ruska a Běloruska Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko. Podle Lukašenkova úřadu se dohodli na kompromisním řešení a krátce poté běloruská vláda na mimořádném jednání rozhodla o zrušení tranzitního cla. Premiéři obou zemí, kteří spolu už dnes také telefonicky hovořili, mají do pátku dohodnout detaily urovnání situace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK