Zatím není jasné, zda Transněfť skutečně obnovil dodávky ropy

10.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 10. ledna (zpravodajka ČTK) - Ruská společnost Transněfť zatím zřejmě neobnovila dodávky ropy do Evropy ropovodem Družba. Viceprezident společnosti Sergej Grigorjev totiž popřel původní informaci agentury ITAR-TASS, která uvedla, že dodávky už začaly. Grigorjev v ruských médiích také zdůraznil, že jeho firma zatím neinformovala slovenského partnera Transpetrol o obnovení dodávek suroviny.

Viceprezident Transněfti ale nevyloučil možnost, že z Běloruska ropovodem surovina přeci jen teče. Podle něj jde ale v tom případě o 80.000 tun z běloruských zásob. Toto množství ropy Bělorusko odčerpalo předtím, než Moskva přestala ropovod zásobovat. Minsk ropu odebíral jako kompenzaci poté, co Rusko odmítlo platit od ledna zavedené tranzitní clo. Moskva nyní žádá, aby Bělorusko těchto 80.000 tun

Zastavení provozu se dotklo Německa, Polska, Slovenska i České republiky.

O krizi dnes telefonicky jednali prezidenti Ruska a Běloruska Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko. Podle Lukašenkova úřadu se dohodli na kompromisním řešení, a krátce poté běloruská vláda na mimořádném jednání rozhodla o zrušení tranzitního cla. Premiéři obou zemí, kteří spolu už dnes také telefonicky hovořili, mají do pátku dohodnout detaily urovnání situace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK