Akcie amerických firem dopoledne stagnovaly nebo klesaly

10.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. ledna (ČTK) - Akcie amerických korporací dopoledne stagnovaly nebo klesaly. Mezi technologickými tituly zamířily dolů akcie Nokie a Motoroly, protože Apple předchozího dne představila dlouho očekávaný konkurenční telefon iPhone. Akcie Apple proti tomu vzrostly na nové maximum.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času klesl o 0,2 procenta na 12.393,8 bodu. Index technologického trhu Nasdaq v 18 hodin SEČ stagnoval na 2444,4 bodu, když jeho zisk činil nepatrných 0,03 procenta.

Největší ztráty postihly akcie ropných koncernů, protože ceny ropy pokračovaly v poklesu. Způsobily to vládní údaje o týdenním pohybu rezerv ve Spojených státech. Zásoby benzinu a ropných produktů v USA minulý týden vzrostly výše, než analytici odhadovali.

"Přišel negativní komentář z Chevronu a peníze z akcií ropných firem přitom již proudily," uvedl jeden z obchodníků. "Tyto finance se někde musí objevit a Apple a další přední jména high-tech odvětví z toho těží," dodal.

Akcie Apple pokračovaly v růstu z úterního večera a stouply o více než procento na 96 dolarů. Cílovou cenu emisi zvýšilo díky hudebnímu mobilu iPhone několik makléřských společností. Motorola oslabila o 0,7 procenta a americké akcie finské Nokie se dopoledne v New Yorku snížily o dvě procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK