iDnes: Na trh míří čtvrtý mobilní operátor, licenci má MobilKom

10.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. ledna (ČTK) - Na český trh podle serveru iDnes míří čtvrtý mobilní operátor. Český telekomunikační úřad již uchazeči přidělil kód sítě i rozsah čísel. Jméno operátora zatím není jisté, ale majitelem licence je společnost MobilKom, informoval server iDnes.

Nová mobilní síť bude pracovat v pásmu 410 - 430 MHz, na které má MobilKom licenci. Nebude se však jednat o standard GSM, který v Česku používají tři stávající operátoři, ale o standard CDMA. Jde o atypickou frekvenci a tak si MobilKom bude muset koncová zařízení nechat vyrábět na zakázku. Služby operátora by měly být dostupné 97 procentům obyvatel ČR.

Podle mluvčí ČTÚ Dany Makrlíkové však rozhodně nejde o plnohodnotného mobilního operátora, který by konkuroval službám poskytovaným v GSM sítích, které provozují O2, T-Mobile nebo Vodafone. "V žádném případě nejsou přiděleny kmitočty pro dalšího mobilního operátora v síti GSM," řekla dnes ČTK. Možnost přidělit licenci čtvrtému mobilnímu operátorovi loni úřad zvažoval, ale zatím nerozhodl.

Technologie CDMA slouží primárně pro datové přenosy a přístup na internet. Telefónica O2, která jako jediná v tuzemsku CDMA provozuje, loni před Vánoci testovala možnosti využití sítě i pro hlasové přenosy.

Za novým operátorem stojí investiční společnost Penta. "Naše dceřiná společnost nabídne ve 2. čtvrtletí letošního roku blíže nespecifikované služby ve veřejné mobilní síti," řekla iDnes mluvčí Penty Jana Studničková. Podle informací serveru by mělo jít o nabídku hlasových a datových služeb.

MobilKom se stane přímým konkurentem tří současných operátorů O2, Vodafone a T-Mobile. Žádost o propojení MobilKomu serveru potvrdili mluvčí O2 i T-Mobile. Velmi pravděpodobnou možností je ale i spolupráce MobilKomu s některými operátory pevných linek, pro které by se Mobilkom mohl stát virtuálním mobilním operátorem.

O tuto službu se mnoho operátorů pevných linek snaží již velmi dlouho, ale zatím se žádnému z nich nepodařilo dohodnout s některým z trojice současných operátorů, připomíná server.

"Pokud MobilKom v uvedeném termínu svou mobilní síť spustí, může to být malá telekomunikační revoluce na našem trhu. Lze očekávat nižší ceny nabízených služeb, než má zavedená konkurence a možná se dočkáme i služeb zcela nových," dodává iDnes.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK