RRTV zahájila správní řízení s Primou a regionálními TV

10.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. ledna (ČTK) - Rada pro rozhlasové a televizní vysílání dnes zahájila správní řízení s celoplošnou televizí Prima a s regionálními TV stanicemi sdruženými pod Regionální televizní agenturou (RTA). Rada bude zkoumat, zda televize neporušují podmínky stanovené v jejich vysílacích licencích. Sdělila to rada v tiskové zprávě. Nejhorším postihem v takovém správním řízení je odebrání vysílací licence. Vyjádření televizních stanic ČTK zjišťuje.

S Primou navíc rada zahájila správní řízení pro možné porušení zákonné povinnosti nabízet objektivní informace. Důvodem je způsob informování Primy o sporu mezi Primou a RTA.

Pět regionálních vysílatelů sdružených pod RTA a Prima vedou sporu kvůli časům, kdy se regionální TV mají připojovat do programu Primy. Ta je podle licence povinna poskytovat tři hodiny ve svém celodenním programu regionálním stanicím, a to mezi 7:00 a 8:00 a pak v čase mezi 16:00 a 18:00. Prima i regionální TV se dosud vždy domluvily na kratší době připojení regionů, zato však v divácky atraktivnějších časech.

Dohoda mezi Primou a pěti regiony pod RTA však skončila posledního prosince a RTA nyní začala vysílat podle svých původních licenčních podmínek právě mezi 7:00 a 8:00 a pak mezi 16:00 a 18:00. Výsledkem je, že v Jihočeském, Jihomoravském, Zlínském, Moravskoslezském, Královéhradeckém a Pardubickém kraji jsou nyní pořady Primy přerušovány v jejich průběhu, což vzbuzuje nelibost Primy i diváků. V ostatních krajích se Prima s regionálními TV dohodla, a její program to neovlivnilo.

Předseda rady Václav Žák řekl, že rada Primě nařídila upravit její vysílací schéma tak, aby se začátky a konce jejích programových oken odpovídala časům, uvedeným v licencích pěti regionálních televizí RTA.

Radě se zároveň nelíbí, že regionální RTA začala ve svém tříhodinovém prostoru vysílat i program hudební stanice Óčko, který RTA prezentuje jako koprodukci. Rada proto nařídila, aby pět regionálních stanic RTA do tří dnů od doručení rozhodnutí rady začalo vysílat podle své licence, tedy regionální program. "(Licence) mluví o regionálním vysílání, musí být spojeno s územím, a klipy Óčka...to je problém," řekl Žák.

"Trvalé opakované porušení licenčních podmínek může vést k odebrání licence. Ale to jsme ještě daleko," poznamenal předseda rady.

Zároveň rada zahájila správní řízení s Primou pro možné porušení zákona kvůli neobjektivitě informací. Odvysíláním jednostranného vyjádření ke vstupům regionálních televizí sdružených v síti RTA letos 1. ledna ve formě běžícího titulku v rámci pořadu Hercule Poirot, aniž by byl uveden názor protistrany či neutrální názor, se provozovatel mohl dopustit porušení povinnosti poskytovat objektivní a vyvážené informace nezbytné pro svobodné vytváření názorů, uvedla rada.

RTA nyní vysílá analogově v regionech, loni v dubnu také obdržela od vysílací rady licenci pro nastupující digitální zemské DVB-T vysílání. Na základě žalob Novy a Galaxie sport ale RTA stejně jako dalších pět nových stanic o své licence loni v září přišly a nyní není jasné, zda se jim licence vrátí a kdy by mohly případně začít vysílat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK