Transněfť čeká obnovení dodávek ropy na Družbě ve čtvrtek

10.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 10. ledna (ČTK) - Ruská společnost Transněfť by měla obnovit normální dodávky ropy do Evropy ropovodem Družba ve čtvrtek. Bělorusko musí nejprve odběratelům ve střední Evropě vrátit to množství ropy, které předtím odčerpalo. Řekl to novinářům generální ředitel Transněfti Semjon Vajnštok.

Bělorusko podle Transněfti od víkendu do pondělního zastavení dodávek z Ruska odčerpalo z Družby 80.000 tun ropy. Minsk ropu odebíral jako kompenzaci poté, co Rusko odmítlo platit od ledna zavedené tranzitní clo. Moskva nyní žádá, aby Bělorusko těchto 80.000 tun vrátilo. "Očekávám, že se to stane zítra," řekl Vajnštok novinářům, kdy čeká obnovení dodávek.

V důsledku sporu obou zemí o vývozní cla a tranzitní poplatky se v pondělí zastavily dodávky ruské ropy do pěti zemí střední Evropy. Podle dnešních zpráv se Moskva s Minskem v zásadě dohodly na urovnání sporu.

O krizi dnes telefonicky jednali prezidenti Ruska a Běloruska Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko. Podle Lukašenkova úřadu se dohodli na kompromisním řešení, a krátce poté běloruská vláda na mimořádném jednání rozhodla o zrušení tranzitního cla. Premiéři obou zemí, kteří spolu už dnes také telefonicky hovořili, mají do pátku dohodnout detaily urovnání situace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK