Z Ruska do Evropy opět proudí ropa, oznámili Bělorusové

11.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Minsk 11. ledna (ČTK) - Z Ruska do Evropy začala ve středu zhruba po 22:30 opět proudit ropovodem Družba ropa. S odvoláním na běloruské zdroje to oznámily agentury AP a Reuters. Obnoveny tak byly dodávky ropy přes Bělorusko, kudy surovina od pondělí netekla kvůli jeho sporům s Ruskem o vývozní cla a tranzitní poplatky.

Podle Alexeje Kostučenka, generálního ředitele společnosti Gomeltransněfť Družba byly obnoveny dodávky do Polska, Německa, na Ukrajinu, na Slovensko, do České republiky a Maďarska, píšou agentury.

Ostrý spor o poplatky za ropu mezi Ruskem a Běloruskem vyvrcholil v pondělí odpoledne, kdy ruská společnost Transněfť zastavila tranzit přes běloruské území. Firma se odvolala na to, že Bělorusko nelegálně odčerpávalo její ropu. Přerušeny byly dodávky ruské ropy jak severní větví ropovodu Družba, kudy proudí větší množství ropy do Polska a Německa, tak jižní větví, která zásobuje Ukrajinu, Maďarsko, Slovensko a Českou republiku.

Na zásobování ČR ropou ale tento výpadek neměl žádný vliv, protože surovina byla do české části ropovodu čerpána ze zásobníků na Slovensku.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman chce vylepšit smlouvy o dodávkách ropy. Dnes kvůli tomu jednal s běloruským radou a na čtvrtek plánuje schůzku s ruským velvyslancem. Podle Římana by smlouvy měly obsahovat nějakou klauzuli o vzájemné informovanosti v případě odstávky.

Více než polovina dovážené ropy proudí do České republiky právě z Ruska. Druhou cestou je ropovod Ingolstadt.

Brzké obnovení dodávek ropy ropovodem Družba avizovalo Rusko již dnes odpoledne. Ruský vyslanec u EU Vladimir Čižov v Bruselu novinářům sdělil, že Bělorusko již odčerpanou ropu vrací. "Je to otázka několika hodin," řekl Čižov o perspektivě obnovení dodávek.

Čižov v Bruselu jednal s evropským komisařem pro energetiku Andrisem Piebalgsem. Ten řekl, že Rusko a Bělorusko jsou již "velmi blízko" vyřešení sporu a že dodávky do Evropy by měly být v krátké době obnoveny.

Podle dnešních zpráv se Moskva s Minskem v zásadě dohodly na urovnání sporu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK