MfD: ČEZ chce stavět elektrárnu v Polsku

11.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. ledna (ČTK) - Elektrárenská společnost ČEZ podle dnešní Mladé fronty Dnes zvažuje v Polsku výstavbu nové uhelné elektrárny za zhruba miliardu eur, tedy téměř 30 miliard korun. "Zajímáme se o to. Jednou z možností je oblast Skawina, kde jsme loni koupili elektrárnu, ale hledáme i další lokality," řekl MfD mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

ČEZ proto podle deníku v minulých týdnech obeslal dvě polské uhelné společnosti s nabídkou odběru uhlí na 40 let, od roku 2014 do roku 2054.

Podle polského týdeníku Puls Biznesu dostal koncem roku nabídku od ČEZ důl Budryk v Ornontowicích u jihopolských Gliwic. "Můžu potvrdit, že jsme takovou nabídku dostali a naše odpověď bude pozitivní," řekl časopisu prezident Budryku Piotr Bojarski.

Druhou nabídku podle MfD dostal Katowicki Holding Weglowy a i ten podle neoficiálních informací odpoví kladně.

"Je to zatím jen osahávání trhu," řekl MfD šéf investic ČEZ Vladimír Schmalz s tím, že definitivní rozhodnutí o výstavbě zdroje v Polsku zatím nepadlo. ČEZ zdůraznil, že stavba nové elektrárny by se týkala zásobování polského trhu. Neměl by se tím tedy nijak změnit plán obnovy a výstavby uhelných elektráren v tuzemsku v hodnotě přes 100 miliard korun. "Už když jsme kupovali elektrárnu Skawina, tak tam plán výstavby nového zdroje existoval," cituje MfD Kříže.

V tuzemsku má ČEZ problém s výstavbou nové elektrárny, protože nemá dlouhodobý kontrakt na uhlí, dodává deník.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK