V Česku loni nocovalo 16 milionů cizinců

11.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 11. ledna (ČTK) - V Česku se vloni alespoň na jednu noc ubytovalo kolem 16 milionů zahraničních turistů, což představuje meziroční nárůst pět procent. Poprvé byl nárůst počtu turistů v regionech větší než v Praze, řekl na zahájení veletrhů cestovního ruchu Go a Regiontour na brněnském výstavišti ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek. Po Praze přijelo nejvíce cizinců do Jihomoravského a Královéhradeckého kraje.

Ředitel agentury CzechTourism Rostislav Ondruška novinářům řekl, že Češi poprvé utratili více peněz za domácí turistiku než za dovolenou v zahraničí. Částku ale nezveřejnil. Mluvčí CzechTurismu uvedla, že čísla zatím nemá k dispozici, známé jsou pouze údaje za prvního půl roku.

Česká republika by měla podle Čunka získat v příštích sedmi letech na rozvoj cestovního ruchu 27 miliard korun z evropských fondů. Kraje by z této částky měly získat 25 miliard korun, zbylé dvě miliardy korun skončí na ministerstvu pro místní rozvoj. "Jak s dotacemi naložit, rozhodnou samy kraje. Lidé z regionů nejlépe vědí, jak peníze na rozvoj cestovního ruchu použít," řekl Čunek.

Na mezinárodním veletrhu cestovního ruchu Go a mezinárodním veletrhu turistických možností v regionech Regiontour se letos představí 1256 firem. Zahraniční vystavovatelé z 32 zemí zde prezentují více než 70 turistických destinací.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK