Kdy dorazí ruská ropa do ČR, není stále jasné

11.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. ledna (ČTK) - Obnovené dodávky ruské ropy prostřednictvím jižní větve ropovodu Družba se v nejbližších hodinách zřejmě do ČR nedostanou. Dodávky byly sice obnoveny po dvou dnech ve středu v noci a nyní již ropa proudí i na Slovensko, kdy však dorazí i do Česka, není zatím jasné. Ruská strana musí totiž nejprve určit, komu dodávaná ropa patří a pak ji teprve začít distribuovat do ČR a dalších států, řekl mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Bartovský.

"Slovenský ropný přepravce Transpetrol nyní ropu ukládá do zásobníků a až se určí, komu patří, bude ji distribuovat dále," uvedl Bartovský.

Do ČR tak stále proudí ropa ze zásobníků na Slovensku, nikoli ta přímo dodávaná ropovodem. Podle údajů ministerstva bylo ve slovenských zásobnících k půlnoci 39.250 tun ropy, která patří českým rafinériím. Za dva dny, po které byly dodávky přerušeny, tak bylo podle MPO odčerpáno zhruba 15.000 až 16.000 tun ropy. Denní spotřeba ropy v ČR se přitom odhaduje na 14.000 tun.

Kdy ruská strana rozhodne, komu jaká část ropy patří, se podle Bartovského nedá v této chvíli odhadnout. "Zatím nemůžeme říct, za jak dlouho ropa do ČR dorazí," podotkl.

Na Slovensko začala proudit ruská ropa ve středu v noci před 23:00, zatím přiteklo asi 10.000 tun. Podle informací mluvčího slovenského ministra hospodářství Branislava Zvary s odvoláním na informace, které potvrdil ruský ropný přepravce Transněfť, by se dnes mělo na Slovensko a ČR dostat asi 27.000 až 34.000 tun ropy.

Spor Ruska a Běloruska zastavil od pondělka dodávky ropy Družbou do Polska, Německa, na Ukrajinu, na Slovensko, do České republiky a Maďarska. Transněfť zastavila tranzit přes běloruské území s odůvodněním, že Bělorusko nelegálně odčerpávalo její ropu jako formu platby za jednostranně uvalené tranzitní poplatky. Na zásobování České republiky ropou ale tento výpadek neměl vliv, protože surovina byla do české části ropovodu čerpána ze zásobníků na Slovensku.

O krizi ve středu telefonicky jednali prezidenti Ruska a Běloruska Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko a dohodli se na řešení. Krátce poté běloruská vláda rozhodla o zrušení tranzitního cla. Premiéři obou zemí mají do pátku dohodnout detaily urovnání situace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK