Británie překvapivě zvýšila základní sazbu na 5,25 procenta

11.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. ledna (ČTK) - Britská centrální banka dnes nečekaně zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 5,25 procenta. Základní sazba nákladů na půjčky se tak v britské ekonomice dostala nejvýše za pět a půl roku. Vyššími sazbami se Bank of England snaží potlačit nebezpečí růstu inflace.

Bank of England dnešním krokem navázala na dvojí zvýšení sazeb v minulém roce. Zvýšení úroků však předpokládal jen jeden z 50 analytiků, které oslovila agentura Reuters. Většina si myslela, že banka počká do února, aby zhodnotila tempo mzdového růstu v novém roce a vývoj spotřebních výdajů, což jsou v Británii hlavní motory vzestupu inflačních tlaků.

Banka svůj krok odůvodnila zmenšením volných produkčních kapacit v ekonomice, což je klíčový ukazatel inflačních tlaků. "Volné kapacity v ekonomice se jeví jako omezené, což zvyšuje domácí cenové tlaky," uvedla BoE. Podle ní je tak i přes růst kurzu libry a pokles cen ropy pravděpodobné, že inflace v nejbližší době poroste.

Míra inflace v Británii je nyní nad dvěma procenty, tedy nad střední úrovní cíle, který vláda centrální bance stanovuje. Na konci loňského roku meziroční inflace maloobchodních cen vzrostla na 2,3 procenta, nejvýše za téměř tři roky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK