Aktuálně.cz: Ševčík nesplňuje podmínky členství v dozorčí radě ČSA

11.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. ledna (ČTK) - Šéf dozorčí rady Českých aerolinií Miroslav Ševčík nesplňuje zákonné podmínky členství v dozorčí radě. Informuje o tom server Aktuálně.cz, podle kterého Ševčíkově účasti v dozorčím orgánu brání jeho figurování ve firmě Ambit, která je v konkurzu. Podle některých právníků je Ševčíkova volba do dozorčí rady neplatná, píše server.

Ekonom Ševčík přišel do dozorčí rady ČSA jako zástupce ministerstva financí na konci listopadu, kdy se obměnila polovina dozorčího orgánu. Podle serveru se ale na Ševčíka vztahuje ustanovení obchodního zákoníku, který říká, že členy statutárních orgánů firem, tedy i dozorčích rad, se nesmí stát osoby, které figurují v jiné firmě, na jejíž majetek byl prohlášen konkurz. Tu by Ševčík nesplňoval, neboť na Ambit, v níž je Ševčík předsedou představenstva, byl prohlášen konkurz v roce 1999 a trvá dosud.

"O složení dozorčí rady ČSA rozhodují ze dvou třetin akcionáři a z jedné třetiny zaměstnanci. Vedení ČSA nepřísluší jejich rozhodnutí hodnotit," odmítla bližší komentář mluvčí Českých aerolinií Daniela Hupáková.

Zákon podle Aktuálně.cz připouští dvě výjimky. "Ševčík mohl požádat soud ve zvláštním řízení, aby mu 'dozorcování' povolil. Anebo (ještě jednodušeji) mohl informovat valnou hromadu o této překážce a nechat se zvolit více než dvěma třetinami hlasů," píše server.

Ševčík míní, že se na něj vztahuje druhý případ. "Navíc podle právníků, s nimiž jsem se radil, platilo toto omezení pouze po tři roky od prohlášení konkurzu," uvedl pro server. "Kromě toho byl konkurz prohlášen neoprávněně a v současné době je proti dřívějšímu správci konkurzní podstaty vedeno trestní stíhání," dodal.

Jenže takový postoj vyvrací údajně zdroje od hlavního akcionáře, kterým je ministerstvo financí. "Taková informace na valné hromadě vůbec nezazněla. Pan Ševčík pouze uvedl, že je ve statutárních orgánech dalších firem, ale že tím nevznikají překážky pro jeho členství v radě," sdělil serveru zdroj z ministerstva pod podmínkou anonymity.

Pro potřeby valné hromady podepsal Ševčík čestné prohlášení, v němž stojí, že za poslední tři roky nebyl prohlášen konkurz na žádnou společnost, v níž figuruje. Zákon skutečně tříletou podmínku stanovuje, ale vztahuje se na ukončení konkurzu - ne na jeho počátek.

Podle některých právníků by řešením mohlo být potvrzení zvolení na základě nových informací do tří měsíců, a to dvěma třetinami hlasů akcionářů, které stát díky MF a ČKA dá dohromady.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK