ČKD Vagonka dodá do Litvy dva vlaky za půl miliardy korun

11.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 11. ledna (ČTK) - Ostravská společnost ČKD Vagonka ze skupiny ŠKODA HOLDING dodá do Litvy dvě dvoupatrové vlakové elektrické jednotky za necelých 490 milionů korun. Vlakocé soupravy firma vyrobí a dodá v roce 2008, řekl generální ředitel ČKD Vagonka Tomáš Krsek. Firma věří, že se jí díky zakázce podaří proniknout na perspektivní litevský trh.

Dvoupatrové jednotky vyrábí ČKD Vagonka od roku 2000, v tuzemsku je provozují České dráhy pod názvem City Elephant. Firma dosud dodala drahám 25 souprav. Dráhy již u Vagonky objednaly dalších 30 jednotek za šest miliard korun.

ČKD Vagonka je součástí skupiny ŠKODA HOLDING od roku 2005, od té doby vzrostl počet zaměstnanců firmy přibližně o stovku na 421 lidí. "Vzhledem k vývoji zakázek poroste počet pracovníků podobným tempem až do roku 2008, kdy by měla ČKD Vagonka zaměstnávat 550 lidí," řekla mluvčí holdingu Radka Pistoriusová.

Po ovládnutí Škodou Holding se firma dostala z více než stamilionové ztráty v roce 2004 do zisku, který v roce 2005 činil téměř 47 milionů korun po zdanění. Tržby výrobce kolejových vozidel se meziročně téměř zdvojnásobily.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK