Koruna lehce posílila k euru, k dolaru klesla

11.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. ledna (ČTK) - Česká měna ve čtvrtek po středečním oslabení lehce posílila. Vůči euru stála koruna po 17:00 na 27,69 Kč/EUR. Proti dolaru kurz oslabil následkem zpevnění americké měny na světových trzích na závěrečných 21,48 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Koruna dnes nejprve k euru ztrácela a podobně jako ve středu se blížila úrovni 27,80 Kč/EUR. "Odpolední propad eura jí ale pomohl ztráty smazat a dostat se na 27,69 Kč/EUR, což znamená růst i v mezidenní bilanci," popsal vývoj na trhu analytik Patrie Tomáš Vlk.

Prudký propad eura vůči dolaru vyvolal mezi spekulanty paniku, upozornil analytik Next Finance Vladimír Pikora. Za prodaná eura začali nakupovat všechny středoevropské měny, což koruně umožnilo rychlý návrat k otevíracím hodnotám, podotkl.

Další vývoj domácí měny bude podle Vlka zřejmě nadále značně ovlivněn eurodolarovým trhem, který po dnešních událostech vykazuje vyšší výkyvy kurzu. V pátek nejsou na programu žádné domácí události, ve světě bude pozornost upřena na americké maloobchodní tržby, dodal analytik.

Na eurodolarovém trhu dnes jako studená sprcha zapůsobila na spekulanty zpráva, že prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet není "silně ostražitý". Toto zvláštní slovní spojení si přitom trh v minulosti asocioval s příslibem vyšších úrokových sazeb. "Spekulanti se lekli, že jestliže není centrální bankéř ostražitý, nebude ani zvyšovat své úrokové sazby. Ihned proto začali euro prodávat. Jeho kurz se během několika minut propadl z 1,300 na 1,292 USD/EUR," informoval Pikora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK