Lesnické firmy hrozí propouštěním

12.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. ledna (ČTK) - Lesnické firmy, které neuspěly v tendrech na práce u státního podniku Lesy ČR, hrozí propuštěním asi 1500 až 3000 lidí, řekl dnes novinářům předseda Odborového svazu dřevo-lesy-voda Rudolf Kyncl. Podle jeho názoru ale situace tak špatná není a skutečně by o práci mohlo přijít maximálně 1000 lesních pracovníků, spíše vlivem úspor a technologického pokroku. Jinak totiž práce ve státních lesích neubude. Odbory proto chtějí jednat s vítězi tendrů, aby přijímali pracovníky od neúspěšných firem. Ty navíc mohou získat některé subdodávky, soudí Kyncl.

Jen největší česká lesnická společnost CE WOOD ze Zlína propustí především kvůli neúspěchu v tendrech Lesů ČR (LČR) na lesnické práce ve státních lesích až 2000 lidí, uvedl již dříve předseda představenstva Ivan Doubrava. Firma získala proti loňsku od Lesů ČR jen pětinu objemu zakázek. Na konci loňského roku v celé skupině CE WOOD pracovalo 4200 lidí, z toho 2400 přímo v lesní výrobě a činnostech s ní souvisejících.

Podle Kyncla ale některé firmy podcenily situaci a "lesobaroni" si nyní berou zaměstnance jako záštitu. Odbory se podle něj spíš obávají toho, aby zaměstnavatelé v lesích kvůli tlaku na náklady nevyužili nynější situace k tomu, že nahradí domácí pracovní sílu levnými pracovníky z Východu.

LČR spravují zhruba polovinu lesů v zemi a loni v říjnu vyhlásily tendry na práce pro letošek. Předpokládaná hodnota zakázek je asi šest miliard korun. Vítězem se podle dosavadních výsledků stala společnost Less & Forest podnikatele Jana Mičánka. Z 278 územních jednotek Less & Forest vyhrála na 119, tedy ve 43 procentech. Druhou nejúspěšnější firmou byly Krušnohorské lesy se ziskem 44 jednotek. Kvůli stížnostem u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže zatím Lesy ČR nepodepsaly s vítězi smlouvy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK