EK: Počet padělaných euromincí loni opět vzrostl

12.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 12. ledna (zpravodaj ČTK) - Počet padělaných euromincí loni opět vzrostl. Tentokrát o více než 63.000. Zatímco v roce 2005 policisté a zejména centrální banky zachytili zhruba 100.000 padělků, v roce 2006 to bylo již 163.000. Údaj je mírně zkreslený tím, že počet "pravých" euromincí v oběhu každoročně narůstá. Vyplývá to ze statistik, které dnes zveřejnila Evropská komise.

"Komise se domnívá, že počet mincí není rozhodně důvodem, který by měl vést ke znepokojení veřejnosti," uvedla EK. Přesto padělané mince byly v drtivé většině případů zachyceny až poté, co se dostaly do oběhu. Před jejich uvedením do oběhu se policistům podařilo zachytit jen asi 14.000 mincí. Z velké části pocházely z nelegální mincovny v Itálii. Od roku 2002 jde celkem o 12. mincovnu, jež byla odhalena.

Největší oblibě se mezi padělateli těší evidentně mince v hodnotě dvou eur, která tvoří asi 86 procent všech padělků. Nejoblíbenější je rovněž německá "modifikace" dvoueurové mince. Policistům se ale podrželo zadržet i mince s národními stranami všech států eurozóny.

Padělatelé se však nesoustředí pouze na mince. Produkují i falešné eurobankovky. Podle statistik Evropské centrální banky jich bylo loni zachyceno více než půl milionu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK