Setuza kvůli exekuci čeká v pololetí nižší tržby o 600 mil. Kč

12.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 12. ledna (ČTK) - Ústecká potravinářská firma Setuza očekává letos v prvním pololetí kvůli exekuci snížení tržeb o 600 milionů korun. Novinářům to dnes řekl generální ředitel a předseda představenstva František Janů. Setuza v prvním pololetí roku 2006 měla tržby 3,66 miliardy korun.

Negativní situace ve společnosti po vyhlášení exekuce se podle něj projevuje především při jednání s dodavateli surovin, energií a služeb, i s odběrateli zboží. Dodavatelé chtějí platby v co nejkratší době, nejlépe dopředu. Odběratelé zase přecházejí ke konkurenci a snižují objednávky na zboží od Setuzy. Janů zdůraznil, že firmě se zatím daří své závazky plnit. Odpoledne bude Janů jednat s bankou, která by mohla pomoci Setuze překlenout složitou situaci po vyhlášení exekuce.

Stát se s potravinářskou firmou pře kvůli čtyřmiliardové pohledávce, kterou uplatňuje Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF). V polovině listopadu podal PGRLF z rozhodnutí vlády návrh soudu na exekuci Setuzy. Soud ji vzápětí nařídil. Společnost podala odvolání a vznesla námitku podjatosti soudce, který o exekuci rozhodl. Místopředseda ústeckého krajského soudu Vilém Šetek dnes ČTK řekl, že příslušný odvolací senát ještě o Setuze nerozhodl.

Negativní dopad mají důsledky exekuce i do životů zaměstnanců firmy. Bojí se propouštění, dostávají platy na dvě splátky a často si nemohou vzít úvěr jen proto, že dělají v Setuze. ČTK o tom již dříve informovali odboráři.

Se situací se dnes v podniku seznámil ministr zemědělství Petr Gandalovič. O problémech ve firmě kvůli exekuci ho informovali odboráři již 21. prosince, tehdy byl na postu ministra pro místní rozvoj. Gandalovič, který hlasoval pro exekuci, protože to bylo podle něj nejméně špatné z problematických řešení, dnes nechtěl odpovídat na otázky novinářů. Přijel se prý se situací seznámit. Zdůraznil, že s vedením firmy nejednal o řešení situace.

Společnost Setuza nabídla státu 850 milionů korun za to, že s ní urovná všechny spory. Janů dnes uvedl, že návrh stále platí. Podle ministerstva zemědělství je ale suma nedostatečná, protože pohledávka je mnohem vyšší.

Janů již dříve uvedl, že "jde o nabídku, která je na samé hranici ekonomické únosnosti Setuzy." V případě, že na nabídku stát kývne, musel by se podnik zadlužit. Jeho zástupci také poukazují na to, že na základě znaleckých posudků byla pohledávka převedena mezi Českou konsolidační agenturou a PGRLF za 465 milionů korun. Nejvyšší nabídka v letošním tendru na její prodej pak činila 815 milionů korun. Tendr byl nakonec zrušen.

Pohledávka, kterou vůči Setuze uplatňuje PGRLF, vznikla v devadesátých letech, kdy si společnost půjčila u Investiční a poštovní banky. Pro jejím krachu pohledávku nakonec převzala Česká konsolidační agentura a posléze PGRLF. Setuza se dluh pokoušela vyřešit tím, že koupila takzvanou Nemethovu pohledávku a vzájemně ji započetla. S tím ale stát nesouhlasí a celý případ nyní řeší soud.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK