Na Slovensko dorazilo 20.000 tun ropy pro ČR z obnovených dodávek

12.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Kralupy nad Vltavou 12. ledna (ČTK) - Do slovenských zásobníků ropy přiteklo ke čtvrtečnímu datu již 20.200 tun ropy z obnovených dodávek z ropovodu Družba určené českým rafinériím. Řekl to Vít Tůma, provozně-technický ředitel společnosti Mero, která provozuje ropovody v ČR. Dodávky ropy na Slovensko byly obnoveny ve středu v noci poté, co se Rusko a Bělorusko dohodly na řešení předchozí krize, která vedla k zastavení ropovodu Družba.

"Nová zásoba ropy ve slovenských zásobnících ke čtvrtečnímu datu určená pro české rafinerie tak činila 47.385 tun," uvedl Tůma. Za více než dva dny bez dodávek Družby na Slovensko česká strana odčerpala ze zásob ve výši 39.250 tun přes 12.000 tun ropy, nyní přišla nová várka. Denní spotřeba v ČR se přitom odhaduje na zhruba 14.000 tun ropy.

"Pokud by nebyly obnoveny dodávky Družby, zásoby na Slovensku by se vyčerpala do soboty večera," uvedl. V případě vyčerpání zásob na Slovensku by se tak do oběhu dostala ropa z Centrálního tankoviště ropy v Nelahozevsi, kde je nyní skladováno podle údajů Mera na 890.000 tun ropy.

Česká republika nebyla postižena výpadkem dodávek ruské ropy přes Družbu, neboť v době zastavení dodávek čerpala ČR plynule ropu ze zásobníků na Slovensku. Podle zástupců Mera je proto těžké říct, kdy se do ČR začala dostávat ropa přímo z ropovodu, a nahradila tak ropu tekoucí ze zásobníků. Podle Tůmy bude ale cesta nově dodávané ropy do rafinerie v Litvínově trvat tři dny.

Rusko zastavilo tranzit oběma větvemi ropovodu Družba začátkem týdne v důsledku sporu s Běloruskem o vývozní cla a tranzitní poplatky. Spor vyvrcholil v pondělí zastavením exportu ruské ropy přes Družbu, kterou dostávají ropu země střední Evropy i Německo. Ve středu se obě země dohodly na urovnání sporu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK